بازار اصفهان

بازار های اصفهان را بشناسید

بازار اصفهان

بازار های اصفهان را بشناسید

۱۵ مطلب در ارديبهشت ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بازار مالی چیست؟

اگر بخواهیم توضیحی کلی در ارتباط با بازارهای مالی بدهیم، می‌توان گفت که بازار مالی، بازاری است که در آن دارایی‌های مالی مثل اوراق بهادار و... معامله می‌شوند. این بازارها شرایطی را فراهم می‌کنند تا افراد بتوانند اوراق بهادار خود، مثل سهام شرکت‌های مختلف را در این بازار به‌فروش برسانند و یا در ازای پرداخت پول، صاحب قسمتی از سهام یک شرکت شوند. در حقیقت این بازارها نقش یک رابط و یا واسطه را بین خریداران و فروشندگان ایفا می‌کنند و الزاما مکانی فیزیکی نیستند و می‌توانند به‌صورت یک شبکه اینترنتی نیز باشند. در ادامه ابتدا به معرفی بازار سرمایه و انواع آن می‌پردازیم سپس شرایط پذیرش در تابلوهای بورس و فرابورس را بررسی می‌کنیم.

بازارهای مالی

بازارهای مالی (بورس و فرابورس)

بازار سرمایه چیست؟

بازار سرمایه یکی از بازارهای مالی است که خود به چند نوع بازار مختلف طبقه‌بندی می‌شود. سهام شرکت‌ها با توجه به وضعیت مالی، صورت‌های مالی، میزان نقدشوندگی و... هر کدام در بازاری متفاوت معامله می‌شوند و نماد آن‌ها در یکی از تابلوهای بورس یا فرابورس پذیرفته می‌شود. شرکت‌هایی که وارد بازار سرمایه می‌شوند، معمولا توسعه‌یافته هستند و از درجه اعتبار بالایی برخوردارند. 

یکی از بازارهای معروف در ایران بازار بورس اوراق بهادار است که شرکت‌ها برای ورود به آن و پذیرش در تابلوهای بورس باید ویژگی‌ها و شرایط خاصی داشته باشند، بنابراین تمامی شرکت‌ها نمی‌توانند به آسانی وارد این بازار شوند. برای سایر شرکت‌هایی که شرایط پذیرش در بورس را ندارند، بازار فرابورس طراحی شده است؛ تا آن‌ها نیز از مزایای بازار سرمایه محروم نمانند.

فرابورس ایران ساختاری مشابه به بازار بورس دارد و تنها شرایط پذیرفته‌شدن شرکت‌ها در آن آسان‌تر است. این بازار نیز همانند بورس منجر به تامین نقدینگی شرکت‌ها با هزینه کم و هدایت پول‌های خرد و کلان به محل‌هایی مناسب برای سرمایه‌گذاری می‌شود. به‌طور کلی وجود این دو بازار منجر به گسترش بازار سرمایه ایران می‌شود. 

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

بازار کارا به بازاری اطلاق میشود که در آن قیمت اوراق بهادار از قبیل قیمت سهام عادی، منعکس کننده تمام اطلاعات موجود در بازار است.

قیمت فعلی سهام شامل تمام اطلاعات شناخته شده اعم از :

اطلاعات گذشته: مانند سود مربوط به فصل یا سال گذشته

اطلاعات فعلی  : شامل اطلاعاتی که اعلام شده ولی هنوز اعمال نشده ( مانند خبر تجزیه سهام)

و اطلاعاتی که از نظر منطقی استنباط شده است نیز در قیمتها منعکس می شود، مثلا“ اگر بسیاری از سرمایه گذاران بر این عقیده باشند که نرخ بهره بزودی کاهش خواهد یافت.

efficient market - همه چیز در مورد بازار کارا

به طور خلاصه میتوان خصوصیات بازاری که دارای کارایی اطلاعاتی میباشد را این گونه برشمرد :

۱- شرایط بازار رقابت: یعنی بازار وقتی کارا می شود که تعداد افرادی که اقدام به خرید وفروش می کنند، بسیار زیاد باشند.

۲- اطلاعات باید به سرعت و فوریت با حداقل هزینه به اطلاع دست اندرکاران بازار برسد.

۳- امنیت در خرید و فروش: پرداخت یا دریافت قیمت عادلانه در قبال خرید یا فروش اوراق بهادار و قیمتهای نزدیک به ارزش ذاتی آن.

۴٫ معامله در بازار کارا نباید گران باشد، مخارج معامله کردن باید بسیار کم و به وضعیت بدون خرج بودن نزدیک باشد.

۵٫ هیچ معامله گری قدرت نداشته باشد بازار را تحت نفوذ خود بگیرد و تاثیر مهمی بر بازار بگذارد.

۶٫ دریافت و پرداخت وام به نرخهای رایج بازار مالی ( نرخ رایج بهره).

۷٫ وجود افراد مطلع در بازار، این افراد با اطلاعاتی که دارند بازار را به کارایی می رسانند، اما آنها نمی توانند از اطلاعات و دانش افزونترشان نتایج بهتر و سود بیشتری به دست آورند.

۸٫ تعدیل قیمتها به سرعت انجام می شود. در این بازار افرادی حضور دارند که اطلاعات را دریافت، ارزیابی وارزش آن را پیدا می کنند و به فوریت اقدام به خرید و فروش می نمایند.

۹٫ شرط لازم برای کارایی بازار،  وجود رقابت است. در این بازار غیر از معامله کننده تعداد زیادی هم دلال و کارگزار و واسطه متخصص خرید و فروش وجود دارد

۱۰٫ بازار باید در معرض ترافیکی دو طرفه از اطلاعات باشد. در بازار کارآ طوری است که در هر مقطع از زمان عده ای در آن خریدارند و عده ای فروشنده ، در این بازار نیمی معتقدند که اگر بخرند به صلاح و منفعت آنان است و نیمی دیگر معتقدند که اگر بفروشند نفع بیشتری می برند.

http://bazaaresfahan.blog.ir/

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

بازار مکانی است که تمام خریداران و فروشندگان در آن منطقه جمع می شود. این منطقه ممکن است یک کشور، ایالت، روستا و یا شهر باشد. بازار مکانی است که کالاها یا خدمات ارائه شده توسط فروشندگان برای ارزشیابی نیازها، تقاضا و عرضه و ... با خریداران مبادله می شود.
در واقع می توانیم بگوییم بازار مکانی است که نیازهای بالقوه خریداران و همچنین فروشندگان را برآورده می کند. بازار ممکن است یک موجودیت فیزیکی یا مجازی داشته باشد و یا محلی یا جهانی باشد.

بازار چیست

ویژگی های بازار

بازار ویژگی های خاص خود را دارد. این ویژگی ها شامل تبادل و تجارت کالاها است. حال نگاهی به ویژگی های یک بازار می کنیم.

  • مکانی برای مبادله کالاها و خدمات است، این کالاها را می توان با پول، زمین یا برخی کالاهای دیگر مبادله کرد.
  • مکانی است که شما می توانید در مورد کالاهای خود مذاکره کنید.
  • پوشش همه نیازهای مشتری در آن امکان پذیر است.
  • این مکان برای نوآوری و ایجاد خلاقیت است.
  • پتانسیل یا ظرفیت برای خرید و فروش وجود دارد.
  • میزان مصرف و همچنین مجموع تقاضا نیز در این مکان مشخص است.

اکنون نگاهی به عناصر کلیدی بازار بکنیم.

عناصر یک بازار

عناصر کلیدی که یک بازار یا عناصری که بازار به آن وابسته است، به شرح زیر است:

  • محل: منطقه ای که مبادله کالاها یا خدمات بین فروشنده و خریدار اتفاق می افتد. محل باید برای هر دو طرف مناسب باشد.
  • تقاضا: بازار بر اساس عرضه و تقاضا است. فروشنده محصول یا خدمتی را فراهم می کند و خریدار می خواهد به نیازهایش برسد. یک محصول با تقاضای بالا بیشتر تامین می شود.
  • فروشنده: فروشنده شخصی است که یک محصول یا خدمت و حتی تنوعی از محصولات و خدمات را به دیگران ارائه می دهد و در عوض آن ارزشی را دریافت می کند.
  • خریدار: خریدار شخصی است که به محصول یا خدمات نیاز دارد و در عوض آماده پرداخت برخی از اقلام با ارزش است که فروشنده در عوض محصول یا خدمات درخواست می کند.
  • قیمت: هزینه یا مبلغی است که برای یک محصول یا خدمات پرداخت می شود که باید در بازار مقدار ثابتی باشد، در غیراینصورت ممکن است منجر به درگیری و همچنین عدم تعادل در رابطه فروشنده و خریدار شود.
  • مقررات دولتی: دولت مقرراتی را وضع می کند که هر دو طرف خریدار و فروشنده باید از آن حمایت کنند. همه در مقابل قانون برابر هستند. برای مثال، خریدار مجاز به فروش محصولات غیرقانونی نیست و خرید آن ها برای فروشنده ممنوع است.
  • مشخصات محصول: تعیین مشخصات کامل محصول، مقدار مورد نیاز، مواد تشکیل دهنده مورد استفاده و تمام جزئیات دیگر محصول بسیار مهم است، زیرا سلیقه ها و نیازهای افراد متفاوت است. همچنین لازم نیست که آنچه برای یک نفر مناسب باشد باید با دیگری یکسان باشد.

اینها عناصر کلیدی هستند که می توانند یک بازار را ایجاد یا تخریب کنند. یک بازار با تمام این عناصر همراه است، اگر یکی از آنها حذف شود، هیچ بازاری وجود ندارد. به عنوان مثال، اگر خریدار را از بازار برداریم، سوال این است که چه کسی کالاها را خریداری می کند. به همان شیوه، هر عنصر نقش خود را در بازار دارد.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

روستای بابامنیر

نورآباد ممسنی که یکی از شهرستان های استان فارس است، جزء شهرهای گردشگری و خوش آب و هوای این استان محسوب می شود. شهرستان نور آباد ممسنی، به دلیل موقعیت مکانی نسبتا خوبی که دارد، دارای جاذبه های گردشگری نسبتا زیادی است و همین موضوع هم سبب شده تا هرساله گردشگران زیادی، برای بازدید از آنجا به این ‌شهر کوچک و زیبا سفر کنند. حال این جاذبه های گردشگری می تواند  شامل مکان های تاریخی، مذهبی و حتی تفریحی باشد. البته این موضوع را نباید فراموش کرد که در شهرستان ممسنی، روستاهای متعددی وجود دارد که هر یک به تنهایی، نکات منحصر به فردی دارند و افراد و اهالی لر زبان این روستاها هر ساله به خوبی پذیرای مهمانان غریب هستند. یکی از همین روستاهای مشهور در استان فارس و شهرستان نورآباد ممسنی، روستای بابامنیر است. این روستای بسیار زیبا، دارای مکان های تفریحی و گردشگری بسیار زیادی است که در ادامه مجله مستر بلیط، بیشتر راجب آن ها توضیح خواهیم داد.

درباره روستای بابامنیر

درباره روستای بابامنیر

این روستای زیبا، زیر مجموعه شهرستان نورآباد ممسنی است. روستای بابامنیر با وجود وسعت  کمی که دارد، اما یکی از مشهورترین روستاهای نورآباد و حتی استان فارس محسوب می شود. روستا در اصل در بخش ماهور میلاتی واقع شده و دارای جاذبه های متعددی است. این روستا به دلیل قرار گرفتن در یک موقعیت مکانی خشک و کوهستانی، دارای آب و هوای معتدل و نسبتا گرمی است که سفر کردن در فصل بهار، می تواند بهترین انتخاب باشد. در روستای بابامنیر، جمعیت نسبتا زیادی زندگی می کنند و نسبت به وسعت کم این روستا، می توان گفت که تعداد جمعیت روستا حدود دو برابر وسعت آن است. در روستای بابامنیر، افراد به زبان محلی و سنتی یعنی لری صحبت می کنند و شغل اکثر مردم بومی آنجا هم کشاورزی و دامپروری است. همچنین به دلیل این که روستا تقریبا در مرکز واقع شده است، فاصله کمی با شهرهای دیگری از جمله شیراز، بندرگناوه و حتی یاسوج دارد.

تاریخچه

روستای بابامنیر، یکی از روستاهای تاریخ دار نور آباد ممسنی است. این روستا تاریخچه نسبتا قوی دارد و افراد مشهور زیادی هم در آن زندگی کرده اند. شاید تا کنون نام آرامگاه بابامنیر را شنیده باشید. این امام زاده بیان گر تاریخ و قدمت نسبتا کهن این روستا است. در گذشته مردی به نام بابامنیر که با عنوان کاشف و ریاضی دان شناخته می شد، به این روستا آمد و زندگی خود را در آن جا گذراند. پس از مرگ او، مردم بومی روستا برای او مقبره ای درست کردند و نام روستا و آرامگاه را به بابا منیر تغییر دادند که در بخش بعدی مستر بلیط، راجع به جزئیات آرامگاه و بقیه بخش های روستا، بیشتر مطالعه می کنید.

 

https://mrbilit.com/mag/baba-monir/

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

میدان نقش جهان اصفهان یا همان میدان امام اصفهان، از میادین زیبا و تاریخی ایران است، میدانی مستطیل شکل به درازای ۵۰۷ متر و پهنای ۱۵۸ متر در مرکز شهر اصفهان، میدان نقش جهان در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۱۳ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد و در اردیبهشت ۱۳۵۸ جزء نخستین آثار ایرانی بود که به‌ عنوان میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت جهانی رسید. میدان نقش جهان که بعد از انقلاب اسلامی نام رسمی آن میدان امام شد همانند زنجیری چهار اثر تاریخی بی نظیر را به هم پیوند داده است: مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام اصفهان،  سردر قیصریه و بازار قیصریه اصفهان و کاخ عالی قاپو، علاوه بر این بناها دویست حجره دو طبقه پیرامون میدان واقع شده ‌است که عموما جایگاه عرضه صنایع دستی اصفهان است.

 

تاریخچه میدان نقش جهان

 

این میدان در زمان حکومت شاه عباس اول و به فرمان وی در محل باغی به نام نقش جهان که گفته می شود مربوط به دوره حکومت سلاجقه در اصفهان بوده، بنا می گردد. در چهار طرف میدان، چهار عنصر معماری نفیس و ارزشمند شامل مسجد تاریخی امام در جنوب میدان، مسجد شیخ لطف الله در شرق، کاخ عالی قاپو در غرب و سر در قیصریه در شمال به دستور شاه پی ریزی و ساخته شده که هر یک در نوع خود شاهکاری بی بدیل می باشند.

این میدان در طول حیات خود کاربری های متنوعی را بر عهده داشته است که از جمله می توان به عملکرد سیاسی به لحاظ استقرار کاخ سلطنتی (مراسم تشریفاتی، رژه های نظامی، مراسم تعزیر محکومین و...) عملکرد مذهبی به لحاظ استقرار دو مسجد (اجرای مراسم و آیین های مذهبی، بر پایی نماز جماعت در مواقعی که جمعیت نماز گزار بیش از گنجایش مسجد امام بود) عملکرد تجاری به لحاظ وجود دکانها و قرار گیری در بطن بازار (استقرار چادر های دستفروشان، ازدحام مردم برای خرید و ...) عملکرد تفریحی (آتش بازی، چوگان بازی، قاپون اندازی، شاطر دوانی، جشنها و اعیاد ملی، بازیگری، خیمه شب بازی، نقالی و بند بازی).

 

 


	همه چیز درباره میدان نقش جهان (معرفی، تاریخچه و عکس) | وب

 

مسجد شاه

 

مسجدشاه که به نام‌های مسجد جامع، مسجد سلطانی و مسجد امام نیز شهرت دارد، یکی از مساجد میدان نقش جهان در اصفهان است که در طی دوران صفوی ساخته شد و از بناهای مهم معماری اسلامی ایران به ‌شمارمی‌رود. این بنا شاهکاری جاویدان از معماری، کاشی‌کاری در قرن یازدهم هجری است. مسجدِشاه در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره­ی ثبت ۱۰۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

ساخت مسجد جامع عباسی که در ضلع جنوبی میدان نقش جهان قرار دارد در سال ۱۰۲۰ ه­. ق به فرمان شاه عباس اول و در بیست و چهارمین سال سلطنت وی شروع گشته و به منظور تزیین میدان، در سال ۱۰۲۵ هجری قمری و در حالی که هنوز مشغول پی‌ریزی قسمت های دیگر مسجد بوده‌اند، سر در نفیس کاشیکاری معرق آن را به اتمام رسانیده‌اند. این مسجد شاهکاری جاویدان از معماری و کاشیکاری و حجاری ایران در قرن یازدهم هجری است و آخرین تاریخ های ثبت شده در مسجد، سال ۱۰۷۷ هجری قمری یعنی آخرین سال سلطنت شاه عباس دوم و ۱۰۷۸ هجری یعنی اولین سال سلطنت شاه سلیمان و نیز سال ۱۰۹۵ هجری قمری است و معلوم می‌دارد که اتمام تزیینات و الحاقات مسجد، در دوره‌ی جانشینان شاه عباس اول صورت گرفته است.

 


	همه چیز درباره میدان نقش جهان (معرفی، تاریخچه و عکس) | وب


 

عالی قاپو

 

کاخ عالی قاپو که نمونه منحصر به فردی از معماری کاخهای عهد صفوی است، در اوایل قرن یازدهم هجری (بین سالهای ۹۷۱ تا ۹۷۷ خورشیدی) پس از انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان به فرمان شاه‏ عباس اول در اصفهان ساخته شد و شاه صفوی سفرا و شخصیت های عالی‏قدر را در عالی قاپو به حضور می‏پذیرفته است. این کاخ دارای ۶ طبقه است که هر طبقه تزیینات مخصوص دارد. کاخ عالی قاپو طی ۵ مرحله معماری و در زمان جانشینان شاه عباس اول بخصوص شاه عباس دوم و شاه سلیمان بین ۷۰ تا ۱۰۰ سال ادامه و تکمیل یافت.

عالی قاپو دروازه مرکزی و مدخل کلیه قصرهایی بود که در دوران صفویه در محدوده میدان نقش جهان بنا شده بودند. عالی قاپو مرکب از دوکلمه عالی و قاپو است که با هم به معنای «سر در بلند» یا «درگاه بلند» هستند. بنای عالی قاپو با ارتفاعی حدود ۳۶ متر تا کف بازار بلندترین عمارت چند طبقه تا چند دهه اخیر در شهر اصفهان بوده است. کاخ عالی قاپو بدلیل اضافات و الحاقات معماری در هر سو نمایی متفاوت دارد به طوری که از جلو بنا از میدان نقش جهان ۲ طبقه از پشت ساختمان ۵ طبقه، از طرفین بنا ۳ طبقه و با احتساب طبقه همکف بعنوان اولین طبقه، در کل ۶ طبقه می باشد.

 


	همه چیز درباره میدان نقش جهان (معرفی، تاریخچه و عکس) | وب


 

سر در قیصریه

 

در مقابل مسجد جامع عباسی در شمال میدان نقش جهان ، سردرى قوسی شکل با کاشیکارى مجلل و باشکوه و نقاشی‌های رنگ باخته صفوی هویدا است، که ورودی بازار قیصریه محسوب مـی شود. سـردر بازار قیصریه ورودی باشکوه و اصیل میدان نقش جهان است که بهترین دید و منظر را به این میدان داراست و در زمان صفویان میدان کهن شهر را پس از گذر از بازار به میدان جدید شهر اتصال می‌داده است.

در کتاب تاریخچه ابنیه تاریخى اصفهان راجع به بازار قیصریه چنین نوشته شده است: در عقب سردر بـازار شاهى مشهور به قیصریه است که در سال ۱۰۲۹ هجری و ۱۶۱۹ میلادی در برابر قیصریه رم ساختمان گردیده. ایـن بـازار بزرگ‌ترین و با شکوه‌ترین بازارهاى اصفهان بوده است و در وسط بازار محوطه بزرگ مدور شکلى است کـه گنبـد زیبایی دارد و در طرف مغرب کاروانسراى با شکوه شاهى که دو طبقه و داراى تقریباً ۱۵۰ حجره است قرار دارد در مشرق بازار ضرابخانه بوده که حالا تجارتخانه می باشد در این بازار مانند قدیم پارچه هاى گوناگون و قلمکارهـاى اصفهانى و غیره به فروش می‌رسد.

شاردن سیاح و جهانگرد مشهور فرانسوی نیز درباره سردر قیصریه اظهارنظر کرده است و در سـفرنامه خـود چنیـن نوشته است: نظر به اینکه همه نویسندگان مشرق زمین در تعیین طالع شهر‌ها از طریق تنجیم بسیار دقیق عمل می‌کنند، آن‌ها احداث اصفهان را در اوج برج قوس تعیین کرده‌اند و از همین رو علامت این برج را بر سردر کاخ و بازار شاهی به تصویر کشیده‌اند. البته شرقی‌ها آن را مثل ما و به شکل نیمی انسان نیمی اســب نقاشی نمی‌کنـن، بلکه به صورت نیمی انسان و نیمی ببر می‌نمایند، ببری که دارای دمی است به شکل افعی بزرگ که نیمه آدمی برج قوس، تیری به سوی دهان آن نشانه گرفته است.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

از گذشته تا کنون بازار به عنوان یکی از عناصر اصلی شهرهای ایران و تامین کننده نیازهای مردم وداد وستد بوده است. بازارها مانند مساجد در مرکز شهر ساخته می شد واین دلیل بر اهمیت آن می باشد. اغلب بازارهای ایران مسقف بوده و مغازه ها در دوطرف و مقابل یکدیگر قرار داشته اند. یکی از بزرگ ترین، مهم ترین وجالب ترین بازار های ایران وحتی جهان اسلام بازار اصفهان می باشد. بازار اصفهان از قدیم، نه تنها به عنوان مکانی برای مبادلات اقتصادی وتجاری بوده، بلکه امور دینی، فرهنگی وسیاسی در آن جا نیز انجام می گرفته است. مجموعه ای از مسجد، مدرسه، حمام، راسته، کاروانسرا وتیمچه در درون بازار قرار گرفته است. علاوه بر این بازار اصفهان به عنوان یکی از هنرها ی معماری و بناهای تاریخی دارای عظمت وشکوه ویژه ای است واز جهت تهیه کالا وسوغاتی وصنایع دستی همواره مورد توجه سیاحان وبازدید کنندگان مختلف بوده است.
در این تحقیق سعی شده به روش کتابخانه ای بازار های اصفهان در عصرصفوی مورد بررسی قرار گیرد.

کلید واژگان:

بازار، اصفهان، صفوی، مدرسه، مسجد.

تعریف اصطلاح ومفهوم بازار:

واژه‌ی بازار در زبان پهلوی «واکار» وپارسی باستان «آباکاری» مرکب از «آبا» به معنی محل واجتماع و «کاری» به معنای چریدن است. این لغت در گویش سمنانی «وازهار» گفته می شود. (میرعظیمی،181:1379) محمد معین در تعریف لغت بازار می گوید: «محل خرید وفروش کالا وخوراک؛کوچه سرپوشیده که از دو سوی دارای دکان ها می باشد.»(معین،1371،453). شعرا ونویسندگان بزرگ نیزهرکدام درآثار خود بازار را به معنای خاصی آورده اند.
از دیر زمان محل داد وستد عمومی در شهرهای مختلف ایران را بازارمی گفتند. بازار مکانی بوده شامل دو رشته دکان به هم پیوسته درمقابل یکدیگرکه سقفی به سبک خاص آن دو رشته را به یکدیگر می پیوسته است. شاردن نیز در تعریف بازارهای ایران می گوید: «بازاربه معنای مرکزدادوستد است وعبارت است ازکوچه های بزرگ مسقف وسرپوشیده که فقط دکان ها درآن دیده می شود (شاردن،1345: 65). در دو طرف بازار، کوی ها وسراها وتیمچه ها وبازارچه هایی بوده است که هر یک به بخشهای خاص وکالای ویژه اختصاص داشته است؛ ازآن جمله: بازار فرش فروشان، طلاسازان، مسگران، چرمسازان، پارچه فروشان وسماورسازان. در خصوص مفهوم بازار تعریف های بسیاری شده است؛ ازجمله اینکه «بازارمرکز شهرهای اسلامی کانون به هم پیوسته بازرگانی ودادوستد کلی وجزیی،صنعتگری وپیشه وری وسایر فعالیت های اقتصادی ازجمله مرکز اصلی ستاد هدایت ،سازماندهی ونظارت اقتصادی است.بازار، محور مسائل سیاسی،اجتماعی وفرهنگی در چارچوب هیات های مذهبی در شهر است.»(مومنی،1371: 209).
بازارها نه تنها عهده دارنقش اقتصادی بودند بلکه یکی از قطب هلی سیاسی، فرهنگی ومذهبی شهر محسوب می شد. بازار در حقیقت یکی از جلوه های روابط درون شهری است، خصوصا بازار های ایران که فعالیتی چند جانبه ونقش بسیار مهمی در جامعه‌ی ایران دارند (جباری،1379:63). بازار ایران با ویژگی منحصر به فرد خود، با گسترش فرهنگ شرق، ابتدا به قلمرو جهان اسلام وسپس دیگر نقاط دنیا وارد شد و از مقبولیت ومعروفیت خاصی برخوردارشد والهام بخش بناها ومراکز تجاری شهر های بزرگ دنیا به خصوص اروپا از قرن 19 به این طرف شد و به تدریج به آمریکای انگلوساکسون راه یافت وبه نام «مال» مشهور گشت (ضیا توانا،1380: 22). واژه‌ی «پاساژ» نیزگرفته شده از بازار است که در زبان اروپایی تغییر یافته است.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

بازار اصفهان

بازار اصفهان

مطمئنا یکی از پر جاذبه تری شهرهای کشورمان را می توان استان اصفهان دانست که تاریخ و گذشته ی پر شکوهی در پس خود دارد، از قدیمی ترین شهرهای ایران که در آن زمان در دنیا هم شهرت داشته است. با توجه به تاریخی که اصفهان دارد اصلا شنیدن این موضوع که بناهای تاریخی فراوانی را در خود جای داده است تعجب آور نیست. این بار می خواهیم به سراغ یکی از زیباترین و دیدنی ترین بناهای این استان و کشورمان یعنی بازار اصفهان برویم که به عنوان یکی از اصلی ترین جاذبه های گردشگری ایران شناخته می شود، بازاری که نه فقط یک تاریخ بلکه یکی از شاهکارهای معماری دوران صفویه و یادآور آن دوران است. بنایی که هم هنر، هم معماری، هم تاریخ و هم کاربری را در خود دارد. با الی گشت همراه باشید تا به همره هم به این استان سفر کنیم و اطلاعات بیشتری از این بنا به دست بیاوریم.

بازار اصفهانیکی از توریستی ترین شهرهای ایران که هم بین گردشگران داخلی و هم گردشگران خارجی بسیار شناخته شده است و هم هر سال توریست ها و جهانگردان خارجی زیادی را به دیدن خود می کشاند، بازار اصفهان است. این بازار در دوران حکوکت صفویان و  قاجاریان ساخته شده است و یکی از مهم ترین بناهای تاریخی تجاری ایران محسوب می شود. بازار اصفهان در قلب شهر اصفهان و میدان نقش جهان و حتی اطراف آن کشیده شده است.

بازار اصفهان از چندین بخش مختلف تشکیل شده است که ورودی بازار اصفهان، بازار قیصریه نام دارد که به آن سر در قیصریه هم می گویند و یکی از مهم ترین قسمت های آن محسوب می شود. این بخش از بازار هم مانند دیگر بخش های آن به دوران صفویان مربوط است و توسط یکی از معروف ترین معمارهای آن دوران به نام علی اکبر اصفهانی ساخته شده است. روی سردر این بخش از بازار می توان نقاشی های زیبای زیادی را دید که به جنگ شاه عباس با ازبکان اشاره دارد و او را در حال نبرد نشان می دهد.

عکس های بازار اصفهان

بخش دیگری از نقاشی هایی که در بالای این سر در کشیده شده مربوط می شود به شکارهایی که شاه عباس می کرده است که البته گذشت زمان و عوامل مختلف باعث شده تا بخش هایی از آن کاملا از بین برود. در کنار این سر در یا همان بازار قیصریه هم می توان دو سکوی بزرگ را دید که در دوران گذشته روی آن ها بساط می شده است البته سقف این سر در هم از هنرمندی های زیبا در امان نمانده  و روی آن هم می توان کاشی کاری های تماشایی ای را دید.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

آتشکده آتشکوه

شهرستان محلات با وسعت تقریبی 1968 کیلومتر مربع، در جنوب شرقی استان مرکزی واقع شده است. این  شهرستان یکی از گردشگر پذیر ترین شهرستان های استان مرکزی شناخته می شود. محلات علاوه بر جاذبه های طبیعی که در خود دارد، دارای تعداد زیادی از آثار تاریخی است که موضوع گواهی بر قدمت تاریخی این شهرستان می دهد. شهر محلات، مرکز این شهرستان است که از شمال به قم و آشتیان، از جنوب به اصفهان و گلپایگان، از غرب به خمین و اراک و از شرق به دلیجان محدود می شود. این شهرستان از قدمت زیادی برخوردار است به طوری که بر اساس اسناد تاریخی از دوران هخامنشایان افرادی در این منطقه ساکن بودند. در مورد وجه تسمیه آن گفته می شود که از آنجایی که در این شهر محله های مختلفی با قومیت های متفاوت وجود داشته است این ناحیه را محلات نامیدند. یکی از آثار تاریخی این شهر که خود به تنهایی نشان دهنده قدمت بالای این منطقه است آتشکده آتشکوه نام دارد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این اثر تاریخی با ارزش اطلاعاتی گردآوری کرده ایم که در اختیار شما قرار می دهیم. اگر تمایل دارید روزی از این ناحیه دیدن کنید بهتر است این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید.

معرفی آتشکده آتشکوه

این اثر تاریخی یکی از با ارزش ترین آثار تاریخی ایران است که در شهرستان محلات و در نزدیکی شهر نیم ور قرار دارد. این بنا یکی از آتشکده های ساخته شده در دوران ساسانی است که تا به امروز نیز وجود دارد. در دوران ساسانی با توجه به اینکه دین زرتشت به رسمیت شناخته شد هر یک از پادشاهان ساسانی آتشی بر پا می کردند که نشانی از سلطتنشان به شمار می رفت. بر طبق متون اوستایی سه آتشکده آذر برزین مهر، آذر گشنسب و آذر فرنبغ به جهت آنکه آتش بهرام در آنها فروزان بوده است، از تمامی آتشکده های دیگر با اهمیت تر و مقدس تر محسوب می شدند و جایگاه بسیار مهمی در میان طبقات اجتماعی جامعه ساسانی داشته اند. آتشکده آتشکوه در نزدیکی روستایی با همین نام و همچنین پای کوهی با نام آتشکوه قرار دارد و به درستی مشخص نیست که آتشکده این نام را از کوه گرفته است یا برعکس. در هر صورت این مکان زمانی محل عبادت زرتشتیان بوده و آتش مقدس در آن قرار داشته است. با توجه به ارزش تاریخی و معماری زیبای بنا، در سال 1317 این اثر تاریخی را به لیست آثار ملی ایران اضافه کردند. در کف ایوان آتشکده هنگام کاوش های باستان شناسی از این ایوان و پیشخوان آن در سمت شمال آتشکده، تعدادی قطعات گچبری و سفال های متعلق به عصر ساسانیان کشف شدند. وجود جریان آب دو رشته کاریز بسیار قدیمی که به نام های آتشکده و مسلخ بالا شهرت دارند و همچنین زمین های حاصلخیز و سرسبز در غرب و شمال و جنوب غرب آتشکده نشان می دهند که احتمالا یک باغ متعلق به آتشکده در دوره ساسانیان، در این مکان وجود داشته، زیرا احداث باغ از مبانی فرهنگی ساخت هر آتشکده در آن زمان بوده، هر چند امروز اثری از این باغ باقی نمانده است.

https://mrbilit.com/mag/atashkooh-fire-temple/

 

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

نقشه سرای مخلص اصفهان

مصالح نماها ساده و تمام آجر است. این سادگی به ادراک بهتر تنوع و شکستگی حجم طرح کمک می کند. تنها در حجم میانه نماهای شمالی و جنوبی، معدودی کتیبه کاشی دیده می شود. بیشتر قوسهای نما در طبقه پایین کلیل و در طبقه بالا جناغی است. جهت دار بودن قوسهای فوقانی به اختتام نما کمک کرده و موجب هماهنگی آنها با قوس ایوانها شده است.

چنان که گفتیم، نخستین سخن طرح با مخاطب هندسه قاطع آن است که بیش از همه جا، در صحن خودنمایی می کند. طراح توفیق یافته که طرحی چنین منظم را در زمینی نامنظم (که از حرکت آزاد مسیر بازار و مسیرهای اطراف حاصل شده است چنان در اندازد که ناموزونی زمین از دید بیننده پنهان بماند و اتصال سرا با بازار و بافت اطراف به بهترین صورت برقرار گردد.

نقشه سرای مخلص اصفهان

نقشه سرای مخلص اصفهان

حجمهای بیرون زده ایران مانند چهار طرف هر یک مدخلی است که حیاط را به واسطه دالانی به بیرون می پیوندد. به عبارتی، عوامل اتصال بنا با اطراف در امتداد محورهای تقارن آن شکل گرفته است. بدین ترتیب، حیاط از طریق دالان شمالی به بازارچه ای و از آنجا به بازار مخلص راه می برد؛ دالانی جنوبی به بافت مسکونی مرتبط می شود؛ دالان شرقی نیز امروزه به مخروبهای منتهی می گردد که احتمالا در گذشته بارانداز یا بازار چه بوده است.

نقشه سرای مخلص اصفهان

نقشه سرای مخلص اصفهان

مهم ترین دالان دالانی غربی است که سرا را مستقیما به بازار مخلص متصل می کند. طرح این دالان، که مدخل اصلی سر است، تفصیل بیشتری یافته است؛ به این صورت که با قوس و طاقهای هم اندازه به سه قسمت تقسیم شده و طاق هر سه قسمت مزین به کار بندی و عقلی است. طاق میانی نورگیری مدور در وسط و تزیینات بیشتری دارد. بدین ترتیب، قسمت میانی، بدون گشادگی در قاعده و صرفا با افزایش تزیینات و تغییر شیوه نورپردازی، نسبت به دو قسمت دیگر تشخص یافته و فضای دالان، در عین حفظ کیفیت حرکتی و پویای خود، از مرکزی مؤکد برخوردار شده است.

نقشه سرای مخلص اصفهان

نقشه سرای مخلص اصفهان

ارتفاع دالان در ابتدا کوتاه و یک طبقه است و سپس مرتفع و دو طبقه می شود. بدین صورت، میان فضای دالان و بازار انقطاع لازم ایجاد شده است که مخاطب را برای ورود به فضایی جدید آماده می سازد. عرض بازار مخلص در مقابل ورودی دالان (ورودی اصلی سرا) قدری افزایش یافته که به «چارسوی مخلص» معروف است. این گشادگی نیز خود امکان مکث و توجه بیشتر به ورودی سرا را برای رهگذران فراهم می کند و مخاطب را از رویدادی جدید در مسیر بازار مطلع می سازد.

نقشه سرا

نقشه سرا

از دست ندهید…

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

معماری تیمچه و سرای مخلص

سرای مخلص، از سراهای بزرگ بازار اصفهان، در جناح شرقی بازار مخلص قرار دارد. بر اساس کتیبه های جبهه شمالی و جنوبی حیاط سرا، بنای آن به عهد ناصر الدین شاه قاجار باز می گردد. طرح سرا متشکل است از حیاطی میانی با قاعده مستطیل، که حجره ها در دو طبقه در پیرامون آن نشسته اند. در اینجا نیز، مانند همه سراهای بازار، حیاط عنصر مقوم طرح است و همه اجزای دیگر بدان متکی اند. حجره ها، که بدنه حیاط را تشکیل داده اند، در طبقه دوم عقب نشسته و فضای حیاط را گشاده تر کرده اند.

گوشه شمال شرقی سرا

گوشه شمال شرقی سرا

این عقب نشینی طبقه دوم در محور میانی جبهه ها رخ نداده است؛ و در نتیجه، در میانه چهار طرف حیاط، با حجمی بیرون زده به ارتفاع دو طبقه مواجهیم. به عبارت دیگر، عقب ننشستن میانه هر جبهه در محورهای تقارن نما موجب شده است که حجمهای میانی، هم پیش نشسته جلوه کند و هم ارتفاعی معادل دو طبقه بیابد. فرورفتگی عمیق درون این حجمهای پیش نشسته و تضاد میان جلوآمدگی و فرورفتگی به این حجمها در حیاط اعتبار بیشتری بخشیده است.

جبهه شمالی سرا

جبهه شمالی سرا

تغییر اندازه دهانه طاقها در این حجمها بر این اعتبار افزوده است. بدین ترتیب، مهم ترین اتفاق در طرح ایجاد بدنه ای نسبتا کم ارتفاع و مطبق در پیرامون صحنی وسیع است که حجمهایی ایران مانند در چهار سمت آن خودنمایی و بر هندسه استوار کلی طرح مجموعه تأکید می کند. این ترکیب حیاط مساجد چهار ایوانی را به یاد می آورد. این حجمها، علاوه بر تعیین دو محور اصلی طرح، موجب پیوند ظریف نمای طبقات بالا و پایین شده است.با عقب نشستن بدنه طبقه فوقانی، در جلو حجره های بالا، فضایی مهتابی مانند پدید آمده است. بعلاوه، این پس رفتگی موجب بزرگ تر شدن محیط قاعده طرح در طبقه بالا شده؛ و در نتیجه، امکان تبدیل آن از مستطیل به کشکولی را، بدون برهم خوردن ضرباهنگ نما، فراهم آورده است.

از دست ندهید…

 

قسمتی از دالان بدنه جنوبی

قسمتی از دالان بدنه جنوبی

حیاط سازی نیز با آهنگ نماها و حجمها هماهنگ است. در تقاطع دو محور اصلی طرح، در وسط صحن، حوضی هشت گوش نشسته و چهار باغچه در چهار سمت آن واقع شده است. وجود آب و سبزه، علاوه بر ایجاد چشم اندازی لطیف در صحن، در میان حجم توخالی صحن و توده فضاهای بسته اطراف به نحوی مناسب تعادل ایجاد کرده است. به عبارت دیگر، صحن فضایی توخالی است که میانۀ آن با حجم نرم درخت و سبزه پر شده است؛ و بدین ترتیب، فضای تهی با حجمهای بسته و رنگهای زنده برگ و سبزه با رنگهای سنگین بدنه و کف حیاط و سطوح نرم درخت با سطوح سخت بنا ترکیب شده است.

صحن سرا فضایی باز در کنار بازار است؛ و طراح از اهمیت این فضا در جوار فضای بسته و نیمه تاریک بازار و ترکیب بندی مناسب نور و چشم انداز در مجموعه بازار غافل نبوده است. کالبد بازار به رودخانه ای می ماند که مردم در آن تحرک و جریان دارند؛ و سرا چون برکه ای آرام در کنار این رودخانه است. در طرح سرا، به این سکون و آرامش در جوار جریان بازار توجه دقیق کرده و همه عناصر طرح را به خدمت آن در آورده اند.

  • بازار اصفهان