بازار کارا به بازاری اطلاق میشود که در آن قیمت اوراق بهادار از قبیل قیمت سهام عادی، منعکس کننده تمام اطلاعات موجود در بازار است.
قیمت فعلی سهام شامل تمام اطلاعات شناخته شده اعم از :
اطلاعات گذشته: مانند سود مربوط به فصل یا سال گذشته
اطلاعات فعلی : شامل اطلاعاتی که اعلام شده ولی هنوز اعمال نشده ( مانند خبر تجزیه سهام)
و اطلاعاتی که از نظر منطقی استنباط شده است نیز در قیمتها منعکس می شود، مثلا“ اگر بسیاری از سرمایه گذاران بر این عقیده باشند که نرخ بهره بزودی کاهش خواهد یافت.
به طور خلاصه میتوان خصوصیات بازاری که دارای کارایی اطلاعاتی میباشد را این گونه برشمرد :
۱- شرایط بازار رقابت: یعنی بازار وقتی کارا می شود که تعداد افرادی که اقدام به خرید وفروش می کنند، بسیار زیاد باشند.
۲- اطلاعات باید به سرعت و فوریت با حداقل هزینه به اطلاع دست اندرکاران بازار برسد.
۳- امنیت در خرید و فروش: پرداخت یا دریافت قیمت عادلانه در قبال خرید یا فروش اوراق بهادار و قیمتهای نزدیک به ارزش ذاتی آن.
۴٫ معامله در بازار کارا نباید گران باشد، مخارج معامله کردن باید بسیار کم و به وضعیت بدون خرج بودن نزدیک باشد.
۵٫ هیچ معامله گری قدرت نداشته باشد بازار را تحت نفوذ خود بگیرد و تاثیر مهمی بر بازار بگذارد.
۶٫ دریافت و پرداخت وام به نرخهای رایج بازار مالی ( نرخ رایج بهره).
۷٫ وجود افراد مطلع در بازار، این افراد با اطلاعاتی که دارند بازار را به کارایی می رسانند، اما آنها نمی توانند از اطلاعات و دانش افزونترشان نتایج بهتر و سود بیشتری به دست آورند.
۸٫ تعدیل قیمتها به سرعت انجام می شود. در این بازار افرادی حضور دارند که اطلاعات را دریافت، ارزیابی وارزش آن را پیدا می کنند و به فوریت اقدام به خرید و فروش می نمایند.
۹٫ شرط لازم برای کارایی بازار، وجود رقابت است. در این بازار غیر از معامله کننده تعداد زیادی هم دلال و کارگزار و واسطه متخصص خرید و فروش وجود دارد
۱۰٫ بازار باید در معرض ترافیکی دو طرفه از اطلاعات باشد. در بازار کارآ طوری است که در هر مقطع از زمان عده ای در آن خریدارند و عده ای فروشنده ، در این بازار نیمی معتقدند که اگر بخرند به صلاح و منفعت آنان است و نیمی دیگر معتقدند که اگر بفروشند نفع بیشتری می برند.
- ۰۰/۰۲/۲۶