بازار اصفهان

بازار های اصفهان را بشناسید

بازار اصفهان

بازار های اصفهان را بشناسید

۱۶ مطلب در خرداد ۱۴۰۰ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

چادگانی ها برای یلدا احترام زیادی قائل بوده و به سبب این که سنت قدیمی است، از زمان قدیم تاکنون وجود داشته و با آداب و رسوم خاصی این شب را به پایان می رسانند.

 

یلدا در زمان گذشته چادگان و روستاهای همجوار

در گذشته در این شب تمام افراد فامیل و همسایه ها به خانه بزرگ  فامیل  یعنی  پدر بزرگ و مادر بزرگ ها میرفتند و در خانه آنها دور هم پای کرسی که بر روی آن سینی بزرگی از میوه های زمستانه (انار، پرتقال، نارنگی و ...) و هندوانه و همچنین خشکبار های (کشمش، سنجد، توت و...) قرار داشت می نشستند و به بعد از معاشرت میان افراد یک نفر برای بقیه قصه تعریف می کرد و برای هر شخصی که مایل بود فال حافظ میگرفت.

 

البته مهمانی شب یلدا در آن زمان صرفا" دور هم بودن افراد نبود، بلکه کنار هم بودن را تجربه می کردند واز مشکلات یکدیگر باخبر می شدند ودر صدد حل آنها بر می آمدند و در گذشته دوستی و کنار هم بودن ها بیشتر بود وهیچ گونه تجمل وچشم وهم چشمی وجود نداشت، آنها حتی با کمترین میوه وشیرینی صرفا" با کنار هم بودن یلدا را جشن می گرفتند .

 

یلدا در زمان حال

یلدا در زمان حاضر با این حال که اصل یلدا حفظ شده است، اما این رسم هم مانند سایر رسوم که مورد تحول قرار گرفته وبه قول مردم دیگر، آن شور ودورهم بودن را ندارد مهمانی های شب یلدا به چشم و همچشمی تبدیل شده و آن شور و صفای گذشته نیست، باز هم اکنون مردم چادگان سعی می کنند در این شب جمع شوند وباز آن عشق وباهم بودن را در میان خود تقویت می کنند.

آداب و رسوم شب یلدا, رسوم شب یلدا در اصفهان

آداب و رسوم شب یلدا در چادگان

 

رسم شب چله بردن برای تازه عروس ها:

شب چله درمیان خانواده هایی که تازه عروس دارند متفاوت است، آن ها یک شب قبل از یلدا برای عروس خود به قول خودشان شب چله آماده می کنند که شامل هندوانه که آن را را باشیوه مختلف تزئین می کنند و بعد از آن تمام میوه های زمستانی و کدو، ماست، ترشی، آش (شله برنجی )، نارگیل، آجیل، لبو،شیرینی وهمچنین برای شخصی که سال اول نامزدی اوست یک تکه طلا تهیه می کنند و لباس های زمستانه که به انتخاب خود عروس خانم ها است .

در شب چله آقا داماد به همراه خانواده اش به خانه عروس خانم میروند و در کنار هم شب پر از خاطره ای را پشت سر می گذارند.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

حکومت ظل السلطان,ظل السلطان حاکم اصفهان,عکس های ظل السلطان حاکم اصفهان

ظل السلطان

 

ظل السلطان، حاکم ظالم اصفهان را بهتر بشناسید(+عکس)
ظل السلطان حاکم اصفهان در عصر ناصرالدین شاه قاجار در تاریخ به دو چیز شناخته می‌شود؛ ظلم و ستمی که در طول زمامداری 34 ساله خود بر مردم روا داشت و دیگر تخریب گسترده بناها و آثار تاریخی برجسته برجا مانده از دوران صفویه.

 

حکومت ظل السلطان,ظل السلطان حاکم اصفهان,عکس های ظل السلطان حاکم اصفهان

ظل السلطان حاکم اصفهان در عصر ناصرالدین شاه قاجار

سلطان مسعود میرزا ملقب به ظل السلطان شاهزاده و حاکم اصفهان در عصر زمامداری ناصرالدین شاه یکی از ظالم ترین حاکمان عصر قاجار بود که برخی بازماندن او از تخت سلطنت را دلیل آن همه خشم و جنون می‌دانند.


مسعود میرزا پسر بزرگ ناصرالدین به خاطر آنکه از مادری غیر قجری متولد شده بود در رقابت بر سر تاج و تخت از برادرش مظفرالدین شاه شکست خورد. او در دوران حکومت در فارس و بعدها در اصفهان قشون مجهز و منظمی فراهم کرد و با آن به باج گیری و غصب املاک مردم پرداخته و شورش‏‌های گاه و بی گاه را به سختی سرکوب می کرد. ظل السلطان بیش از بیست و یک هزار سرباز در اختیار داشت و اصرار داشت تا وزارت جنگ به او واگذار شود اما شاه که از قدرت گرفتن بیش از اندازه او بیمناک بود پیشنهاد او را رد می کرد؛ حتی نقل است که ظل السلطان یکبار در سال 1261 به ناصرالدین شاه پیشنهاد کرد که حاضر است در ازای دریافت مقام ولایتعهدی، مبلغ هنگفتی پیشکش کند اما شاه این پیشنهاد را رد کرد.

 

حکومت ظل السلطان,ظل السلطان حاکم اصفهان,عکس های ظل السلطان حاکم اصفهان

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

 

قلم کاری اصفهان, هنر قلم کاری

در صنعت قملکاری بروی پارچه ساده و بدون نقش از کرباس و کتان، بوسیله قالب و یا مهر، نقوش مختلف تصویر می شود. در زمان صفویه بیشتر لباس های مردانه و زنانه از پارچه های قلمکار تهیه می شد.

قلم کاری اصفهان, هنر قلم کاری

قلم کاری اصفهان, هنر قلم کاری

 

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

استان قزوین به دلیل موقعیت ویـژه‌ی جغرافیـایی اش بـه عنـوان گذرگاه بین شرق و غرب و شمال و جنوب کشور در طول ادوار مختلف همواره مورد توجه جوامع انسانی بوده و از دیر بـاز نقش چشمگیری در تحـولات و تطـورات فرهنگـی فـلات ایـران داشته است. شهرستان آبیک که در این استان قرار دارد نیز مورد توجه افراد بسیاری بوده است و محل مناسبی برای زندگی فرزندان امامان به شمار می آمد. به همین خاطر در این شهرستان می توانید امامزادگان زیادی را ببینید. بسیاری از افراد هستند که برای زیارت این امامزادگان راهی شهرستان آبیک می شوند. از آنجایی که این شهرستان بهار و تابستانی خنک دارد مجله مستر بلیط پیشنهاد می کند در این فصول راهی این منطقه شوید تا نهایت لذت را از آن ببرید. در ادامه این مطلب در مورد یکی از امامزادگان شهرستان آبیک اطلاعاتی را برای شما گردآوی کرده ایم که در اختیار شما قرار می دهیم. پس اگر علاقه دارید امامزاده علی شکرناب را بیشتر بشناسید و با موقعیت و ساختار ساختمان آن بیشتر آشنا شوید به هیچ عنوان ادامه این مقاله را از دست ندهید.

معرفی امامزاده علی شکرناب

معرفی امامزاده علی شکرناب

روستای شکرناب که در شهرستان آبیک قرار دارد یکی از روستاهای قدیمی این منطقه محسوب می شود. این روستا در دامنه بلندی های الموت واقع شده است و از طرف دیگ نیز به دشت قزوین می رسد که سبب شده ست آب و هوایی بسیار مناسب برای سفرهای تابستانی داشته باشد. در این روستا آثار تاریحی و مذهبی مختلفی وجود دارد که هر یک از آنها باعث شهرت این روستا شده است. وجود این آثار تاریخی و مذهبی و همچنین آب و هوای مناسب این روستا را به مقصدی ایده آل برای سفر تبدیل می کند. یکی از جاذبه های تاریخی - مذهبی این روستا امامزاده علی شکرناب است که در داخل روستا و در کنار گورستان آن قرار دارد. گفته می شود که این مقبره متعلق به فردی به نام علی ابن عون است که از نوادگان امام رضا به شمار می آید و احتمالا ساختمان آن متعلق به قرون هشتم و نهم هجری است. حمدالله مستوفی در مورد این زیارتگاه این چنین می نویسد : « مشهدی پیدا شده که از فرزندان علی کرم الله وجهه یکی آنجا مدفون است. نامش علی بن عون بن مرتضی علیه السلام و آن مزار را هیبتی عظیم است».

https://mrbilit.com/mag/imamzadeh-ali/

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

راسته بازار قیصریه در دو طبقه مرتفع ساخته شده که طبقه بالا به امور دفتری و بازرگانی اختصاص داشت و در طبقه پایین مغازه های اصناف گوناگون در کنار هم مستقر شده بودند. از این بازار بزرگ و مجلل بازارهای دیگری منشعب می شدند که برخی از آن ها هنوز هم فعال بوده و به مشاغل مختلف اختصاص دارند. برخی از این بازارها عبارتند از : بازار عربان،‌ هارونیه، نیم آورد گلشن، مخلص، سماور سازها و مقصودبیک. ‌در طول این شاهراه سرپوشیده و مسقّف که برخی از خارجیان آن را "گالری سرپوشیده" نامیده اند عناصر مذهبی همچون مسجد خیاط ها، مسجد نو، مسجد ذوالفقار، مسجد شیشه، مسجد خارجی و دهها مسجد دیگر به فعالیت های مذهبی می پرداختند و بازرگانان و اصناف گوناگون در آن ها عبادت می کردند. مراکز فرهنگی هم به اعتبار و رونق بازار می افزودند. مدارسی همچون مدرسه کاسه گران، هارونیه،‌ نیم آورد، جده بزرگ، جده کوچک، ملاعبدالله و ... این مدارس با معماری خاص ایرانی اسلامی ده ها سال است موضوع کتاب ها و رسالات و تحقیقات مهندسین و معماران و سیاحان گوناگون هستند. نهادهای اقتصادی نیز از دیگر جاذبه هائی هستند که در بازارها وجود داشته اند. برخی از این نهادها که "تیمچه" و "سرا" نامیده می شوند هنوز فعال هستند. مشهورترین این سراها عبارتند از : سرای اردستانیها، سرای خانی، سرای آقا، سرای پادرخت سوخته، سرای میراسماعیل، سرای تالار، سرای خوانساری ها، سرای گلشن، سرای جارچی و سرای فخر، این سراها به همراه کاروانسراهای متعدد و پررونق بازار اصفهان را به عنصری فعال تبدیل کرده که سیاحان با اشتیاق از آن بازدید می کردند و با دقت در سفرنامه هایشان معرفی می نمودند.

در وسط بازار که فضای مدور و وسیعی است قبه ای ساخته شده که آندره گدار آن را شبیه به گنبدهائی می داند که اعراب اسپانیا می ساخته اند.

دیگر بازارها
در اطراف میدان امام نیز بازارهای مشهوری همچون بازار مسگرها،‌ ترکش دوزها، کلاهدوزها، لوافها، آهنگرها وجود داشته اند که تاکنون نام خود را حفظ کرده اند و به همان اسامی نامیده می شوند.

علاوه بر بازار قیصریه و بازارهای منشعب از آن بازارهای دیگری هم در اصفهان وجود داشته اند که معروف ترین آنها بازار شاهی یا بازارچه بلند است که در سال ۱۱۱۸ هجری برابر با ۱۷۰۶ میلادی به همراه مدرسه و سرای فتحیه در زمان شاه سلطان حسین آخرین حکمران صفویه ساخته شد. چهارسوی مشهوری مانند چهارسوی نقاشی و علیقلی آقا و شیرازیها و چهارسوی آجری از آثاری هستند که همزمان با شکل گیری بازارهای اصفهان برای انشعاب مسیرها و زیبائی بازارها احداث می شده اند. محلات اصفهان هم دارای بازارهائی بودند که برخی از آن ها هنوز باقی هستند. مشهورترین آنها بازار در دشت، بازار بید آباد، بازار ریسمان و بازار غاز هستند.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

بازار اصفهان

بازار اصفهان یکی از بزرگ‌ترین و جالب‌ترین بازارهای ایران و جهان اسلام است. در بین بازارهای شهرهای بزرگ ایران کمتر بازاری از نظر تیپ معماری و عناصر متنوع آن، مانند بازار اصفهان سالم مانده و به همین جهت به شدت مورد توجه معماران و شهرسازان داخلی و خارجی قرار دارد.

امتداد بازار بزرگ اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عریان منتهی می‌شود. در این بازار دکان‌هایی وجود دارد که از ۴۰۰ سال قبل تا امروز به عرضه تنها یک نوع کالا مبادرت نموده‌اند. امتداد بازار بزرگ اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عریان منتهی می‌‌شود.

این بازار را به علت مجاورت با گنبد نظام الملک و مسجد جامع، بازار نظامیه یا نظام الملکی نیز گفته‌اند و تا نیم قرن پیش رشته‌های طولانی و متعددی این بازار را به بازارهای دروازه طوقچی و بازار غاز و میدان وصل می‌‌کرده است. از انشعابات دیگر آن، بازار ریسمان و مدرسه کاسه گران است. مجموعه آثار تاریخی دیگری مانند مدرسه ملا عبدالله، مسجد جارچی باشی، مدرسه صدر، مدرسه نیماورد و کاروان سراهایی از عهد صفویه و قاجاریه مانند کاروان سرای مخلص، گلشن و تیمچه ملک و بسیاری کاروان سراها و تیمچه‌های دیگر و حمام‌هایی از عصر صفویه بر اهمیت تاریخی مجموعه معماری بازار بزرگ اصفهان که از سر در قیصریه تا سر در مسجد اصفهان امتداد دارد افزوده است.

قدیمی ترین توصیف به جا مانده از بازار اصفهان، شرحی است از قرن چهارم هجری قمری (دوران دیالمه)، در کتاب “رساله محاسن اصفهان” تحت عنوان “بازار جورین” که می گوید: “بازاری بود بر دروازه خور (خورشید) که یکی از چهار دروازه مشهور شهر اصفهان در آن زمان بوده و در فصل نوروز عامه مردم اصفهان با انواع خوردنی ها و آشامیدنی ها و آلات و ادوات موسیقی یکی دو ماه را در آن محل به تفریح و عیش و عشرت میگذراندند و بالطبع برای احتیاج این جمعیت از اغذیه و البسه و غیره بازار هایی برپا می کردند وطوافان و بازاریان انواع نعمت ها را در آنجا گرد می آوردند.”

در همین کتاب کالاهایی که در بازار اصفهان عرضه می شد، به این شرح آمده است: ظرائف بغداد، خزهای کوفی، دیبای روم، شرب مصر، جواهر بحرین، آبنوس عمان، عاج هندوستان، گلیم های آذربایجان و گیلان، فرش های اَرمَن و …

در قرن هشتم هجری قمری، از “بازار مظفریه با شش دروازه و چهارصد باب دکان و حجره که با آجر و گچ بنا شده و در داخل آن چهار کاروانسرای بزرگ مجهز به اتاق هایی برای سکونت مسافرین و اهل معاملات با اصطبل فضای باز دو مسجد و یک سقایه” نام برده شده است.

ناصر خسرو در سال ۴۴۴ هجری قمری، از عظمت بازار اصفهان در آن دوران یاد کرده است. بازار های کنونی اصفهان شاخه های از بازار بزرگ سراسری آن است، در دوره صفویه هم زمان با بنا های میدان بزرگ و مجموعه آثار اطراف آن پدید آمده و توسعه یافته اند.

شوالیه ژان شاردن فرانسوی از “بازار قیصریه و بازار بزرگ اصفهان با سردر عالی و تزیینات و تزیینات آجرهای چینی (کاشی کاری) و سکوهای وسیع از سنگ یشم و سماق که بر آن ها جواهر فروشان و زرگران، انواع و اقسام زیور آلات و جواهر آلات و سکه های کمیاب را به فروش می رساندند”، یاد کرده است. درب بالای سردر قیصریه، تصویری است که شاه عباس را در جنگ با ازبکان یا شکارگاه نشان می دهد و همچنین تصاویری از زنان و مردان اروپایی نیز دیده می شود. ساعت و ناقوس بزرگی هم بالای سردر بازار نصب شده که در جنگ شاه عباس با پرتقالی ها در هرمز به دست ایرانیان افتاد و به اصفهان انتقال داده شد.

بر سردر قیصریه، هم اکنون دو پشت بغل کاری صحیح و سالم وجود دارد که به شیوه مینیاتور های دوران صفوی، یک نفر تیرانداز را با سر انسان و تنه شیر و دم اژدها نشان می دهد.

شاردن می نویسد: “از سردر قیصریه، وارد بزرگ ترین و مجلل ترین بازار های اصفهان می شویم که محل فروش پارچه های گرانبهاست و گنبد منقش بزرگی در وسط آن قرار دارد. در طرف راست این گنبد، ضرابخانه و در طرف دیگر آن کاروانسرای لَله بیک بنا شده است.” شاردن از کاروانسرای “مولتانیان” در این بازار نام می برد که عده ای از مولتانیان هند در آن به تجارت و داد وستد اشتغال داشته اند. همچنین شاردن به زیبا ترین و بزرگ ترین قهوه خانه اصفهان در مدخل بازار قیصریه اشاره کرده است، با تالار های بزرگ و نیمکت هایی که به راحتی می توان روی آن ها نشست.

امتداد بازار اصفهان به مسجد جامع و سپس به بازار عربان منتهی می شود. این بازار را به مناسبت مجاورت با گنبد نظام الملک و مسجد جامع، بازار نظامیه یا نظام الملکی نیز گفته اند و تا نیم قرن پیش رشته های طولانی و متعددی، این بازار را به بازار های دروازه طوقچی و بازار غاز و میدان وصل می کرده است. از انشعابات دیگر آن بازار ریسمان و مدرسه کاسه گران است.

مجموعه آثار تاریخی دیگری مانند مدرسه ملا عبدالله (مولانا عبدالله شوشتری)، ساروتقی، مسجد جارچی باشی، مدرسه صدر، مدرسه نیماورد، کاروانسراهایی از عهد صفویه وقاجار مانند کاروانسرای مخلص، گلشن و تیمچه ملک و بسیاری کاروانسراها و تیمچه های دیگر و حمام هایی از عصر صفویه، بر اهمیت تاریخی معماری مجموعه بازار اصفهان که از سردر قیصریه تا سردر مسجد اصفهان امتداد دارد، افزوده است. راه های چند گانه ای این بازار را به میدان نقش جهان اصفهان مربوط می سازد.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

قرنها گذشته است اما این بازارهای قدیمی هنوز هم فارغ از غوغای روزمره زندگی صنعتی، گفتنی ها و دیدنی های فراوان دارد.
پرتو زرین خورشید از دریچه ها وپنجره های بی مانند به داخل بازار قدیمی می تابد و شانه رهگذاران و مسافران را نوازش می کند تا از معماری زیبا و خیره کننده این بناها غفلت نکنند.
بازار در ساخت و سازهای شهری در تمامی مناطق ایران بویژه اصفهان از نظر اقتصادی و حتی فرهنگی و اجتماعی نقشی محوری داشته بگونه ای که پس از مسجد، هسته اولیه یک محله را تشکیل می‌داده است.
در شهرهای بزرگ، هر محله دارای یک یا چند بازارچه بوده و یک بازار بزرگ و اصلی نیز در هسته مرکزی شهر ها وجود داشته است.
در شهر اصفهان که همواره یکی از مراکز مهم تجاری و اقصادی ایران بوده 37 دهنه بازار با محوریت بازار اصلی و میدان نقش جهان محل فعالیتهای اقصادی و اثرگذاریهای فرهنگی و اجتماعی بوده که این نقش را همچنان حفظ کرده است.
بازار مهم ترین محور و شاه راه ارتباطی در شهرهای قدیمی بود و بیشترین آمد و شد شهروندان در آن صورت می گرفت.
بازار مهم ترین عامل ارتباطی شهر بود که نه تنها مردم، در آن حضور داشته و کالاها و سرمایه ها در آن جریان داشت بلکه اطلاعات، اخبار و آگهی ها نیز از طریق آن بین مردم رد و بدل می شد.
شهر اصفهان نیز به دلیل قدمت و عظمتی که در طول تاریخ و بویژه پس از ظهور اسلام داشته، از نظر تعداد بازارهای باشکوه و جالب در میان شهرهای کشور جایگاهی برجسته داشته بطوری که مورخین در دوران های مختلف از این شهر توصیف های زیادی داشته اند.
ناصر خسرو، سیاحی که در سال ۴۴۴ هجری قمری به اصفهان سفر کرده است ضمن توصیف بازارهای متعدد شهر اصفهان از بازاری سخن می گوید که دویست صراف در آن به داد و ستد مشغول بوده اند.
بازارهای فعلی اصفهان که یادگار عصر دیلمیان و سلجوقیان بویژه صفویه است در طول تاریخ همچون سایر بناها و آثار این شهر تاریخی فراز و نشیب های مختلفی را به خود دیده است.
یکی از سیاحانی که در حدود ۸۰ سال پیش به ایران سفر کرده است به تفصیل از بازارهای اصفهان سخن گفته و بر تعدد و تنوع مشاغل بازار تاکید کرده است.
در طول بازارهای اصفهان حمام ها و مدارس و چهارسوهای بسیار زیبایی وجود داشته که برخی از آن ها هنوز نیز پابرجا بوده وبا همان کاربردهای قدیم به فعالیت خود ادامه می دهند.

* بازار قیصریه :
مهمترین بازار اصفهان بازار قیصریه است که میدان امام را به میدان عتیق (کهنه) و اصفهان عصر سلجوقی مربوط می کند. این بازار که بازار سلطانی نیز نامیده می شود در زمان صفویه یکی از باشکوهترین بازارهای ایران و بزرگترین مرکز داد و ستد بود که انواع پارچه های گرانقیمت و اجناس مختلف در آن به فروش می رسید.
بازار قیصریه در سال ۱۰۲۹ هجری قمری احداث گردید و دروازه باشکوه و نفیس آن نیز قیصریه نامیده می شد. از این بازار که سقفی گنبدی دارد به عنوان بزرگترین و مجلل ترین بازارهای اصفهان نام برده می شود.
راسته بازار قیصریه در دو طبقه مرتفع ساخته شده که طبقه بالا به امور دفتری و بازرگانی اختصاص داشت و در طبقه پایین مغازه‌ های اصناف گوناگون در کنار هم فعالیت می کردند.
از این بازار بزرگ و مجلل بازارهای دیگری منشعب می‌شود که برخی از آنها هنوز هم فعال است.

* بازار شاهی (بازارچه بلند)
علاوه بر بازار قیصریه، بازارهای دیگری هم در اصفهان وجود داشتند که معروف ‌ترین آن‌ ها بازار شاهی یا بازارچه بلند است که در سال 1118 هجری برابر با 1706 میلادی به همراه مدرسه و سرای فتحیه در زمان شاه سلطان حسین آخرین حکمران صفویه ساخته شد.
این بازار در خیابان چهارباغ و در عصر صفوی به کوی شاهزادگان متصل می شده و آن را به نام شاهزادگان می نامیدند.
باقی مانده این بازار نفیس انبار دخانیات است از مدرسه چهارباغ و سرای فتحیه (هتل عباسی) و باغ هشت بهشت درهایی به این بازار باز می شده است. این بازار در تاریخ طی سالهای اخیر مرمت شده و مرکز فروش صنایه دستی اصفهان است.

* بازار بزرگ اصفهان:
این بازار از میدان امام (ره) شروع و به بازار طوقچی ختم می شود. در این بازار مجموعه ای از سراها، تیمچه ها، مساجد و مدارس اصفهان به چشم می خورد.

* بازار غاز :
بازار غاز از آخر میدان عتیق شروع و به محله جوباره وصل می شود و از طرف دیگر به بازار بزرگ متصل می شد.
این بازار از بازارهای معروفی است که در بیشتر کتابهای مربوط به اصفهان نامی از آن به چشم می‌خورد. مرحوم بهشتیان بازار غاز را به همراه برخی بازارهای دیگر از بقایای بازارهای قدیمی‌ می داند.
بازار غاز در زمان حال نیز دائر است و بسیاری از محققان و شهرسازان بر این عقیده هستند که این بازار در روی بلندی قرار گرفته و نسبت به محیط اطراف ارتفاع دارد.
به احتمال زیاد این بازار در دوره ‌های مختلف تخریب و بازسازی شده باشد که آخرین دوره آن مربوط به صفوی است.
* بازار مسگرها :
بازار مسگرها از بازارهای اصفهان است که در ضلع غربی میدان نقش جهان و در شمال کاخ عالی قاپو قرار دارد.
این بازار در زمان حکومت صفویه ساخته ‌شد و مرکز تولید ظروف مسی بود، اما اکنون به بازار عرضه این تولیدات تبدیل شده و ضرباهنگ ناشی از برخورد چکش و مس سالهاست که دیگر از این بازار شینده نمی شود .

* بازار گلشن یا جارچی :
این بازار از چهار سوی ' قلندرها ' تا محل دروازه اشرف امتداد دارد و از ساختمان های عصر صفوی است.
اماکن قدیمی‏ که در این بازار واقع شده، مسجد ' ملک علی بیک جارچی باشی ' از عهد شاه عباس کبیر سال 1019 هجری قمری و مدرسه ملا عبدالله در سال 1022 هجری قمری است.
سرای بزرگ، گلشن، فخر و دو تیمچه تجاری و مهم ازجمله سراهای این بازار محسوب می شود .

* بازار دروازه اشرف:
این بازار از دروازه اشرف شروع تا چهار سوی شاه ( از بناهای عصر شاه عباس ) و مدرسه ملاعبدالله امتداد دارد و مربوط به عصر صفویه است.
مدرسه جده بزرگ ساخته شده در سال 1058 هجری قمری و مدرسه ملا عبدالله از بناهای شاه عباس کبیر در این بازار واقع شده است.

* بازار لواف ها و آهنگران :
این دو بازار در دو طرف خیابان حافظ که از میدان شاه منشعب می شود قرار دارند.
مدرسه خواجه ملک در شمال شیخ لطف الله و مشرق بازار لوافان و آهنگران واقع شده است.

* بازار کفشدوزها :
این بازار از محدوده مسجد شیخ لطف الله تا مسجد امام (ره) امتداد دارد در جهت سمت جنوب و غرب میدان نقش جهان و طرفین کاخ عالی قاپو واقع شده است.

* بازار رنگرزها:
این بازار که از بناهای شاه عباس کبیر است از بازار کفشدوزها به بازار دارالشفاء منتهی می شود و اکنون هم دائر است.

* بازار چهارسو نقاشی:
بازار چهارسو نقاشی بازار بزرگی بوده که قسمتی از آن باقی مانده و اکنون در جنوب خیابان شاه عباس واقع است. مدرسه مریم بیگم و چهارسو نقاشی در این بازار قرار داشته ‏اند.

* بازار مقصود بیک (چهارسو مقصود):
این بازار از جنوب شرقی میدان نقش جهان تا بازار حسن آباد امتداد دارد. امامزاده احمد و مسجد ساروتقی در این بازار واقع شده ‏اند و تکیه گلبنده ‏ها در نزدیک امامزاده احمد قرار دارد.

* بازار ریسمان:
این بازار از انشعابات بازار عربان بوده و به میدان هاتف متصل می شود.

* بازار نجف آبادی ها:
این بازار از منشعبات بازار عربان قدیم بوده است و سراهای خانی و اردستانی در این بازار قرار دارند.
از این بازار کوچه‏ ای منشعب می شود که به دو مناره گنبدسلطان بخت آغاملکه آل مظفر می رسد.
در وسط این بازار حمام کوچکی است از آثار شیخ بهایی وجود دارد.

* بازار نیم آورد:
از بازار اصفهان، بازاری منشعب می شود به نام بازار نیم آورد و به خیابان جدید متصل می شود.
مدرسه تاریخی نیم آورد که از بناهای عهد شاه سلطان صفوی است در این بازار واقع شده و نیز مساجد خیاط ها، نو، ذوالفقار و شیشه در این بازار قرار دارند.

* بازار تفنگ سازها:
این بازار در عصر شاه عباس بزرگ احداث شده است.
بازار تفنگ سازها در سرای مخلص به بازار سماورسازها می ‏پیوندد و نام بازار انشعابی آن چنانکه گفته شده بازار چخماق سازها است. این دو بازار زمانی به نام شمشیرگرها موسوم بوده ‏اند.

* بازار کلاهدوزها:
این بازار به بازار قیصریه منتهی می شود و مقابل بازار قنادها است.

* بازار زرگرها :
بازاری است که از چهارسوی کرباس فروش ها به بازار قهوه کاشی ها منتهی می شود.
در وسط آن چهارسویی است و به دارالشفاء منشعب می شود. چنانکه گفته شده مسجد کوچک دارالشفا در این بازار انشعابی قرار داشته است .

* بازار قنادها:
در عهد صفویه این بازار مخصوص قلمزن ها و قندیل سازان بوده و در دوران قاجاریه تبدیل به بازار قنادی ها شده است.

* بازار علیقلی آقا :
این بازار در محله بید آباد واقع و دارای چهارسویی زیباست که در دوران شاه سلطان توسط علیقلی آقا درباریان احداث شده در این بازار مسجد و حمام 'علیقلی آقا' نیز قرار دارد.
بازارچه های حاج محمد جعفرآباده‏ای، در دشت، بید آباد، حمام قاضی، خان، آقا، هارونیه، چهارسوق شیرازیان، اسماعیل کوسه، میدان میر، ریسمان و بازار مجلسی، جمال کله، سار و تقی، مرغ، منشی، نجارها و بازار گندم فروشان از جمله بازهای مهم و تاریخی شهراصفهان است که همچنان موقعیت اقتصادی و فرهنگی خود حفظ کرده و شاهد فعالیت و رفت وآمد است.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

غار شیربند

همان طور که می دانید، در ایران غارهای تاریخی بسیار زیادی وجود دارد که هر کدام از آن ها، ارزش بسیار بالایی دارند. یکی از هیجان انگیزترین و زیباترین این نمونه‌ ها، غار شیربند در استان سمنان، شهر دامغان است که در این بخش از مجله مستر بلیط قصد داریم بیشتر درباره آن بپردازیم. این غار فوق العاده زیبا و تماشایی، در واقع جزء غارهای کمیاب آهکی در ایران است که جلوه بسیار تماشایی و جالبی دارد. ستون های آهکی بسیار جذابی در این غار وجود دارد که هر یک از آن ها به اشکال مختلفی طراحی و ایجاد شده‌اند. غار شیربند یک غار طبیعی است که برخی افراد، آن را با نام لانه خفاش سمنان می شناسند. در نزدیکی این جاذبه بکر و تماشایی، جاذبه‌های تاریخی و طبیعی دیگری نیز وجود دارد که به راحتی می‌توانید آن ها را هم تماشا کنید.

تاریخچه غار شیربند

این اثر تاریخی قدمت بسیار کهنی دارد و به مرور زمان به علت فرسایش سنگ های آهکی و انحلال آن ها، به وجود آمده است. برخی از باستان شناسان و افراد پژوهشگر، قدمت غار شیربند را به 136 الی 190 میلیون سال پیش، تخمین زده‌اند و به همین علت است که ارزش بسیار زیادی دارد.

تاریخچه غار شیربند

نقشه و معرفی بخش های مختلف

غار شیربند به عنوان یک جاذبه گردشگری مهم شناخته شده است که طول آن به 800 متر می رسد و نمای آن از رشته فلات آهکی ایجاد شده است. در واقع همین ویژگی منحصر به فرد موجب شده است تا افراد خیلی زیادی به آن جا بروند و از آن بازدید به عمل آورند. قندیل های متنوع و ستون های ریز و درشت زیادی در این غار به چشم می خورد که آب از آن ها می چکد و بسیار جالب هستند. شما می توانید با تهیه کردن بلیط اتوبوس دامغان، به راحتی راهی این شهر زیبا شوید و از قسمت های باشکوه این غار، دیدن نمایید و برای خود لذت ببرید. برای ورود به داخل این غار، باید به صورت چهار دست و پا اقدام نمایید زیرا دهانه ورودی آن، تنها یک متر است. اما پس از این که وارد آن شوید، با یک محوطه عظیم مواجه خواهید شد. ساخت و ساز این غار بدون دخالت هیچ بنا و معماری شکل گرفته و به صورت کاملا طبیعی به وجود آمده است که به همین دلیل، مردم آن را به عنوان یک غار اعجاب ‌انگیز می شناسند.

در برخی از قسمت‌ های این غار، سنگ های مختلفی به شکل صخره‌ و ستون‌، وجود دارد که برای عبور از آن ها هم باید به صورت سینه‌ خیز بروید. تمام قسمت‌ های غار دیدنی شیربند، یک جور نیست و در بعضی دیگر از قسمت‌ های آن، ارتفاع سقف به 30 الی 40 متر می رسد و افراد بازدید کننده از تماشای آن حیرت زده می شوند.‌ دقت داشته باشید که مسیر اصلی دسترسی به غار تاریخی شیربند، تقریبا 350 متر به طرف شمال است. البته از قسمت‌ های اطراف آن نیز چندین فرعی وجود دارد که اکثر آن ها مسدود هستند و چندین مورد هم باز است. به علت رسوبات کربنات کلسیم محلول در آبی که داخل این غار رخ داده است، اشکال سفید رنگ بسیار تماشایی و جذابی بر روی دیواره‌ های آن به چشم می خورد که دست کمی از نقش و نگارهای کاخ های سلطنتی ندارند!

 

https://mrbilit.com/mag/shirband-cave/

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

شهر کاشان یکی از قدیمی ترین شهرهای استان اصفهان به حساب می آید. این شهر تاریخی زیبا، قدمتی در حدود هفت هزار سال دارد. کاشان مهد تمدن کشور ایران و معروف به دارالمومنین است.
شهر کاشان، از آغاز به وجود آمدنش در هیچ برهه تاریخی پایتخت استان و یا در زمان های گذشته دارالخلافه ی حکومتی نبوده است. به همین خاطر اکثر خانه ها و سکونت گاه هایی که در این شهر تاریخی دیده می شود را مردان حکومت یا دولتمردان نساخته اند بلکه حاصل زحمت و اندوخته ساکنان و مردمان بومی شهر است.

نمای خانه منوچهری

خانه منوچهری

سکونت گاه ها، خانه ها، عمارت ها و سایر مناطق دیدنی و تاریخی شهر کاشان مانند ثروت های خاموشی هستند که با عبور و گذر زمان، گرد و غبار فراموشی بر روی آنها نشسته است و با وجود این از یاد رفتگی هنوز چشم به راه مردمانی عاشق اند که به این دیار تاریخی سفر کنند و با ذوق و علاقه خود، هنر کاشان و هنرنمایی مردمان کاشانی را به جهان و جهانیان نشان دهند.
جاذبه های گردشگری متعدد و شناخته شده این اقلیم باعث شده که گردشگران داخلی و خارجی بسیار زیادی هر ساله به این شهر سفر و از این جاذبه ها بازدید کنند. در ادامه با یکی از خانه های تاریخی کاشان به نام خانه منوچهری آشنا می شویم.

نمای داخلی خانه منوچهری

خانه منوچهری

خانه منوچهری در نزدیکی بازار قدیمی، در میان محله های سرسنگ و سرپله، در منطقه ای به نام محتشم کاشان، پشت عمارت قرار دارد. محله سرپله مرکز ابریشم و ابریشم بافی و یکی از محله های به نام شهر کاشان است.
معماری اصلی خانه منوچهری که اکنون از آن به عنوان هتل استفاده می شود، مانند خانه بروجردی‌ ها به دوره صفوی بر می گردد. ساختمان این خانه تاریخی در زلزله ای که در سال ۱۷۷۸ میلادی اتفاق افتاد تا حدودی خراب شد و سپس در دوره سلسله قاجاریه مرمت و بازسازی گردید.

حیاط خانه منوچهری

خانه منوچهری

خانه منوچهری که در اواسط سال ۱۳۸۶ هجری شمسی دوباره در آستانه نابودی کامل قرار گرفته بود، به اهتمام شخصی به نام آقای ابوالفضل شاهی و همکاری خانم منوچهری خریداری و دوباره در دست مرمت قرار گرفت.
مرمت خانه منوچهری در همان سال آغاز شد و به صورت کاملا اصولی تا سال ۱۳۸۹ ادامه یافت و به اتمام رسید.

فضای داخلی خانه منوچهری

خانه منوچهری

این سکونت گاه که در همان سال خریداری به ثبت آثار ملی درآمد، اگر مورد بی توجهی قرار می گرفت و خریداری نمی شد، باز هم به احتمال زیاد از بین رفتن یک بنای تاریخی با ارزش دیگر را شاهد بودیم. بازسازی و مرمت خانه منوچهری در راستای احیای دوباره محله زیبای سرپله به عنوان یک مکان توریستی مورد توجه قرار گرفت.

ورودی خانه منوچهری

ورودی خانه منوچهری

خانه که اکنون از آن به عنوان هتل استفاده می شود، دارای بخش های مختلفی چون فروشگاه، رستوران، کارگاه، فیلمخانه، نگارخانه و اتاق هایی زیبا است.
آدرس دقیق اقامتگاه منوچهری به این صورت است: خیابان محتشم، کوچه شهید ثابت، کوچه عمارت هفتم، پلاک چهل و نه.

هتل خانه منوچهری

هتل خانه منوچهری

با حرکت به سمت ورودی خانه یک راهرو که کف آن با سنگ پوشیده شده و دیوارهایش کاهگلی است، به چشم می خورد. در خانه از جنس چوب است و در کنار در یک آیفون تصویری قرار دادن. از همان ابتدا تلفیق هنر و معماری طراحان دیروز و فناوری به کار رفته امروزی توسط اشخاصی که خانه را بازسازی کردنده اند، دیده می شود. چراغ سر در خانه نقابی با طرح زیبای اسلیمی دارد.

رستوران خانه منوچهری

رستوران خانه منوچهری

سبک ساخت و طراحی این خانه مانند بیشتر خانه های کاشان حیاط مرکز به همراه گودال و باغچه است.
در وسط حیاط یک حوض آب قرار دارد که اطراف آن باغچه هایی زیبا است. دور تا دور حیاط سرداب ها و اتاق های بسیاری دیده می شود. تعداد اتاق های این خانه به ۹ اتاق می رسد، که هر اتاق دکوراسیون زیبا و سنتی دارد و البته امکانات امروزی در آن ها فراهم شده است، که این امر نتیجه تغییر کاربری خانه به یک اقامتگاه توریستی، توسط خانم منوچهری است.

دستگاه بافندگی خانه منوچهری

دستگاه بافندگی خانه منوچهری

این خانه دو ورودی دارد و جزء خانه های آب انبار دار شهر کاشان که تعدادشان کم است، به حساب می رود. پنجره همه اتاق ها به سمت حیاط با صفای خانه است. اتاق ها امکاناتی چون مینی بار، یخچال کوچک، صندوق امانت و میز تحریر دارند و سریس های بهداشتی هر کدام از اتاق ها متناسب با فضای آن اتاق طراحی و ساخته شده است. وعده صبحانه جزء سرویس هتل (اقامتگاه) است. کل مجموعه خانه منوچهری مجهز به اینترنت بی سیم است و مسافران و میهمانان در صورت نداشتن لپ تاپ و نیاز به آن می توانند از سیستم های خود هتل به راحتی استفاده کنند.

  • بازار اصفهان
  • ۰
  • ۰

بازار قیصریه، بازاری که در بافت تاریخی اصفهان واقع شده است. این بازار در گذشته به نام بازار سلطانی خوانده می‌شده است و در دوران صفویه جزو بزرگترین بازارهای عصر خود بوده است. بازار قیصریه قسمت قدیمی شهر اصفهان به نام کهنه میدان (میدان قیام امروزی) یا اصفهان عصر سلجوقی را به بخش جدید اصفهان در دوره صفویه وصل می‌کرده است.

بازار قیصریه اصفهان

بازار قیصریه اصفهان

سردر بازار قیصریه اصفهان یکی از ارزشمندترین اثرات برجای مانده از دوره‌ی صفوی است. به طور کلی ساختار بازار قیصریه در سه طبقه ساخته شده بود که طبقه‌ی دوم بازار مربوط به امور دفتری و بازرگانی بوده و طبقه‌ی پایین دکان‌های اصناف مختلف در کنار هم مستقر شده بودند. از این بازار بزرگ، بازارهای دیگری منشعب می‌شوند که برخی از آنها هنوز نیز فعال هستند. طبقه سوم بازار که امروز تخریب شده است در گذشته نقاره خانه بوده است.

بازار قیصریه اصفهان

برخی از راسته‌های بازار قیصریه عبارت است از: بازار عریان، هارونیه، مخلص، سماورسازها، مقصود بیک و نیم آورد گلشن.

بازار قیصریه اصفهان

قبل از ورود به بازار قیصریه در سردر ورودی بازار چندتابلوی نقاشی خواهید دید که بخشی از این تابلو نقاشی از بین رفته است. مضامین این نقاشی‌ها برای گردشگران بسیار جذاب است. نقاشی اصلی که درست بالای ورودی قرار دارد، جنگ شاه عباس با ازبکان را نشان می‌دهد که صلابت و سربلندی ملی را به تصویر کشیده است. در بخش سمت چپ سردر نیز نقاشی شکارگاه است که نشان دهنده‌ی مضمونی از گذشته‌ی دور است که جدا شدن از پلیدی و رسیدن به پاکی را نشان می‌دهد. قسمت راست سردر نیز تصاویر عیش و نوش و زندگی دنیوی یا بهشت زمینی را با نشانه‌های غربی خواهید دید.

بازار قیصریه اصفهان

بازار قیصریه اصفهان

در بالاترین قسمت سردر، صورت فلکی اصفهان (برج قوس) به چشم می خورد که در این تصویر کاشی کاری، نیم تنه‌ی تیرانداز جوانی با لباس عصر صفویه و با تنه‌ی شیر و دم اژدها دیده می‌شود که به سویی در حال تیراندازی است. این تصویر نشانگر صحنه‌ی مبارزه است که تیرانداز گویی همان آرش کمانگیر با دم حیوان افسانه‌ای است. جدای از نقاشی‌ها، بر فراز ایوان، ساعت بزرگی نصب بوده که از غنائم جنگی شاه عباس در جنگ با پرتغالی‌ها به شمار می‌رفته، که متاسفانه اکنون اثری از آن نیست.

بازار قیصریه اصفهان

بازار قیصریه اصفهان

طبقه‌ی سوم بازار که اکنون تخریب شده، نقاره‌خانه‌ای بوده است که در آن با صدای موسیقی، اوقات روز اعلام می‌شده است. در حقیقت نقاره زنی و نقاره کوبی از قدیم در ایران متداول بود که البته فقط به منظور اعلام طلوع و غروب آفتاب نبود، بلکه برای آماده باش نظامی، در آئین‌های گوناگون و به مناسبت‌های مختلف، اطلاع اخبار مهم، یا تحویل سال نو و ورود کالاهایی را که مردم درانتظار رسیدن آن بوده‌اند، با نواختن آن اعلام می‌کردند.

بازار قیصریه اصفهان

  • بازار اصفهان