اصفهان-ایرنا- کرونا تنها مصیبت گردشگری اصفهان نیست بلکه اقتصاد نیز چوب لای چرخ این صنعت گذاشته است ، برآوردها نشان میدهد در شرایطی که اقبال از صنعت گردشگری استان اصفهان برگشته است، این بخش ماهانه ۴۵۰ میلیارد تومان زیان میبیند و ۷۰ درصد مشاغل آن نیز ریزش کردهاند.
شرایط کرونایی و محدودیتها رمق از جسم و جان صنعت گردشگری گرفته است و به زعم فعالان گردشگری همپای با کرونا شرایط اقتصادی نیز اجازه بازیابی را به این صنعت نمیدهد؛ آنچه از بازار و میزان تقاضای سفر برآورد میشود در بهترین حالت اگر با واکسیناسیون تاحدودی بساط کرونا جمع شود، به دلیل شرایط اقتصادی نه چندان مساعد، مردم توان سفر و هزینههای آن را ندارند.
این یک سوی ماجرا در داخل کشور است، سوی دیگر آن در ابعاد بین المللی است که گفته میشود، نه تنها در ایران که در کشورهای اروپایی نیز تقاضای سفر به دلیل شرایط اقتصادی ناشی از کرونا چندان مطلوب نیست و با این احتساب نمیتوان به این زودی چشمِ امیدی به بهبود شرایط گردشگری داشت.
در اولین قدمهایی که صنعت گردشگری ایران باید بعد از به زمین خوردنهای متعدد بردارد تا بتواند آرام آرام سر پای خودش بایستد، شاید گردشگری بومی باشد، همان شعاری که سازمان جهانی جهانگردی سال گذشته در شرایط کرونایی سر داد اما در ایران نتوانست جای پایی پیدا کند؛ به زعم فعالان گردشگری و متولیان این حوزه در اصفهان اگر واکسیناسیون به سرانجام برسد در شرایطی که اقتصاد داخلی چندان مساعد نیست و هزینه های سفر بالا است باید پیرو شعار پیشین سازمان جهانی جهانگردی دوباره به رسیمان گردشگری بومی چنگ زد تا دستکم با گردش پول بازار این صنعت تکانی بخورد.
بعد از آنکه شرایط تحریمی کام گردشگری ایران را تلخ کرد و تورهای خارجی تمایلی به ایران نشان ندادند،کرونا در زمستان ۹۸ شلاق آخر شد تا فعالان این عرصه را نقش بر زمین کند؛ شرایطی که سراشیبی ورشکستگی فعالان گردشگری مثل هتلداران و آژانسداران را در اصفهان تندتر کرد و بسیاری از جمله راهنمایان گردشگری را از نان خوردن انداخت.
مشکلاتی که گلوی گردشگری را می فشارد
حیدر صادقی معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشکری و صنایع دستی استان اصفهان در گفتوگو با ایرنا در باره آنچه عرصه گردشگری این استان را با مشکلات عدیده روبه رو کرد گفت: واقعیت این است که گردشگری استان در ۲ سال اخیر تحت تاثیر مسائل سیاسی و دیپلماتیک و نیز مسائل اجتماعی و اقتصادی با کاهش گردشگر ورودی روبه رو بود تا به کرونا رسید و در یک سال و نیم گذشته کلیه فعالیتهای این بخش فلج شد.
به گفته وی در کنار این مشکلات که گلوی گردشگری را می فشرد، سیاست گذاریهایی که از طریق ستاد کرونا چه در سطوح استانی و چه در سطوح ملی اعلام میشد امکان برنامه ریزی را از حوزه گردشگری گرفت.
وی در توضیح بیشتر گفت: سازمان جهانی جهانگردی «unwtO» اعلام کرده بود که گردشگری بومی را در ایام کرونا توسعه بدهیم و به جای اینکه چشمانمان در گردشگری به سمت مقاصد دورتر باشد به مقاصد نزدیک چشم بدوزیم؛ راهکاری که حداقل گردشگری بتواند با آن امرار و معاش کند و روی پای خودش بایستد اما سیاستهای اتخاذ شده در سطح ملی، استانی و حتی شهرستانی ممنوعیتهایی را برای ایجاد تورها در سطح بومی و حتی مقاصد خیلی نزدیک ایجاد کرد و با این شرایط امکان برنامه ریزی فراهم نبود و تورهای داخلی را از دست دادیم.
- ۰۰/۰۷/۱۲