بازار اصفهان

بازار های اصفهان را بشناسید

بازار اصفهان

بازار های اصفهان را بشناسید

  • ۰
  • ۰

راسته بازار
بازار شهرهای ایران دارای گذرگاه‏های اصلی است که آن را راسته گویند که در دو طرف آن دکان‏های خرده‏فروشی واقع شده‏اند. طول این راسته‏ها با بزرگی و کوچکی شهر ارتباط مستقیم دارد و شلوغ‏ترین قسمت بازار را تشکیل می‏دهد. در اصفهان راسته‏ی بازار را به نام بازار بزرگ یا بازار اصلی و گاهی بازار شاهی گفته‏اند که مسیر غیرمستقیم دارد. علت مستقیم نبودن این بازار را باید از رشد اورگانیک (خودرو) آن جست و جو کرد که در ادوار مختلف تاریخی به وجود آمده است و اغلب راسته‏های اصفهان از این قانون تبعیت می‏کند. البته راسته بازارهای عصر شاه عباس در مقایسه با بازارهای قبل از آن دوره مستقیم‏تر و در حقیقت با برنامه‏ریزی‏های از پیش اندیشیده شده بنا گردیده است. مثلا بازارهای اطراف میدان امام (یا نقش جهان) و بازارچه‏ی بلند (بازار هنر) از جمله‏اند. جهت راسته‏ی بازار اصلی اصفهان تقریبا شمالی - جنوبی و به صورت خطی است که از دروازه‏ی طوقچی در شمال شروع و به دروازه‏ی جنوبی شهر که به نام دروازه‏ی حسن‏آباد معروف است، ختم می‏گردد. دروازه شمالی، شهر اصفهان را به شهرهای ری، همدان، قزوین، ساری، اردبیل و تبریز و دروازه‏ی جنوبی، این شهر را به شیراز و به شهرهای جنوبی و بنادر خلیج فارس و دریای عمان متصل می‏کند؛ لکن در عصر صفویه با طرح‏های از پیش اندیشیده شده که باعث توسعه‏ی بازارهای قسمت شمالی میدان امام گردید و راسته‏های جدید عمود بر راسته‏ی اصلی یا به موازات آن احداث شدند که نظم خاصی دارند. طول مسیر بازار اصلی اصفهان که دو دروازه را به هم متصل می‏کند 2,500 و عرض آن بین چهار تا هفت متر و ارتفاع آن حدود پنج تا هشت متر و دارای تاق‏های قدیمی است.
ارتفاع راسته‏های بازار اصفهان با دو طبقه بودن آن‏ها تغییر می‏یابد. گاهی به راسته‏های دو طبقه‏ی کامل و زمانی به دو طبقه‏ی ناقص بر می‏خوریم. طبقات بالای راسته‏ها را به واسطه‏ی کمی ارتفاع آن نیم‏طبقه می‏نامیم که به عنوان کارگاه و دفتر و اغلب به عنوان انبار مورد استفاده قرار می‏گیرد.
طول بلندترین راسته‏ی اصفهان از جنوب به شمال، یعنی از اول بازارچه‏ی حسن‏آباد تا چهارسو مقصود، 550 متر برآورد شده است. بازار اصفهان به واسطه‏ی بزرگی و عظمت دارای راسته‏های فرعی متعددی است؛ از جمله: بازار قیصریه، گلشن یا جارچی، دروازه اشرف، بازارهای اطراف میدان، بازار آهنگران، لواف‏ها، بازار کفاش‏ها، بازار رنگرزها، بازار مقصودبیک، بازار نیم‏آورد، بازار زرگرها، بازار دواتگرها، بازار قنادها (در عصر صفویه خاص قلمزن‏ها و قندیل‏سازها بود) و بازار مجلسی.
جنوبی‏ترین قسمت راسته‏ی بازار اصفهان از طریق دروازه‏ی حسن‏آباد به بازارچه‏ی چهارسو نقاشی متصل بوده که در عهد قاجاریه به واسطه‏ی کمی جمعیت شهر و عدم استفاده از تمام بازارها از رونق افتاده و به نابودی کشیده شده و خیابان جدیدالاحداث فلسطین (شاه عباس سابق) در قسمت جنوبی آن گسستگی ایجاد کرده و به کلی از بین رفته است، به طوری که از آثار بازار مزبور تنها گنبد چهارسوق آن باقی مانده است که در عصر صفویه به واسطه داشتن نقاشی‏های زیبایی که مجالس حضرت یوسف و پهلوانان و بهادران شاه عباس را به تصویر کشیده بودند به نام چهارسو نقاشی شهرت یافته بود.
راسته‏ی اصلی بازار اصفهان دارای سقف قوسی است که از آجر ساخته شده و گاهی بر اثر فروریختن، جای آن را سقف چوبی گرفته است. اکنون بازسازی و مرمت ساختمان راسته‏های اصلی این بازار از طرف میراث فرهنگی و شهرداری و اوقاف در برنامه‏ی عمران شهری قرار گرفته است.
راسته‏های فرعی بازار اصفهان از راسته‏های اصلی منشعب شده است و نسبت به راسته‏ی اصلی طول و عرض و ارتفاع کم‏تری دارد لکن از نظر پیشه و صنایع دستی و حرفه‏های تخصصی از اهمیت خاصی برخوردارند. معمولا ادامه‏ی این نوع راسته‏ها به محلات مسکونی ختم می‏گردند که روزگاری بازاریان در آن‏ها سکونت داشتند. راسته‏های اصفهان نام خود را از نوع فعالیت خود گرفته‏اند مانند تفنگ‏سازان، دواتگران، مسگران، چیت‏سازها، سراجان و قنادها و گاهی نیز یک راسته در خدمت چند راسته است.
تیمچه
در بازار اصفهان و سایر شهرهای سنتی ایران به فضاهای سرپوشیده‏ی وسیعی که دارای ساختمان دو طبقه و گاهی سه طبقه می‏باشد تیمچه اطلاق می‏گردد. معمولا سراهای سرپوشیده‏ی بزرگ را در ایران «تیم» و اگر کوچک باشند «تیمچه» می‏نامند. پیدایش اصطلاح تیمچه و معماری آن به دوران بعد از صفویه برمی‏گردد. سه نوع تیمچه در اصفهان قابل تشخیص است: اول تیمچه‏هایی که ساختمان دو طبقه‏ی مسقف داشته و به شکل مربع و یا مستطیلی است مانند تیمچه‏ی عتیقه‏فروشان؛ دوم تیمچه‏ی دو طبقه‏ی بدون سقف مانند تیمچه‏ی ملک؛ سوم تیمچه‏های یک طبقه‏ی با سقف یا بدون سقف مانند تیمچه‏ی حاج کریم پوستی. از خصوصیات تیمچه‏های اصفهان معماری و تزیین بسیار زیبای آن‏هاست؛ به خصوص تاق‏های آجری آن‏ها که بر پایه‏ی طرحی چهارگوش یا بیضی بنا شده است. اغلب تیمچه‏های بازار اصفهان دارای حوضی است که به هوای داخل تیمچه‏ها لطافت و زیبایی خاصی می‏بخشد. عواملی چند تیمچه را از تیم و سرا و کاروانسرا متمایز می‏سازد: اول زیبایی معماری؛ دوم سرپوشیدگی فضای آن؛ سوم تجارت تک‏محصولی آن، و چهارم سکوت و آرامش بیش‏تر نسبت به عناصر دیگر بازار. بعضی از نویسندگان تیمچه‏های بدون سقف را شکل تکامل‏یافته‏ی کاروان‏سراهای دوره‏ی صفویه دانسته‏اند (24)
تیمچه‏ها معمولا از نظر مکان جغرافیایی در مرکز اصلی بازار قرار دارند و بعضی از آن تیمچه‏ها در ایران به واسطه‏ی عرضه‏ی کالاهای گران‏قیمت عنوان قیصریه به خود گرفته‏اند. کالاها در تیم‏ها و تیمچه‏ها به واسطه‏ی محفوظ ماندن، از امنیت بیشتری برخوردارند؛ لذا کالاهای عرضه شده در آن‏ها باارزش‏تر و دارای حجم کم‏تری نیز هستند. تیم‏ها نیز مانند تیمچه‏ها محل انجام دادن کارهای دفتری و محل فعالیت دلالان و عمده‏فروشان است. در تیم‏ها چند نوع تجارت صورت می‏گیرد در حالی که در تیمچه‏ها تنها یک نوع فعالیت تجاری انجام می‏پذیرد. در بازار اصفهان بیست تیمچه وجود دارد. تیمچه‏های معروف بازار اصفهان عبارتند از: تیمچه‏ی ملک، تیمچه‏ی حاج کریم پوستی، تیمچه‏ی تخت‏کش‏ها، تیمچه‏ی قهوه‏کاشی‏ها، تیمچه‏ی اره‏کش‏ها و تیمچه‏ی مهره‏کش‏ها.
قیصریه
قیصریه‏ی اصفهان، ورودی اصلی بازار شهر را تشکیل می‏دهد که دارای سردری زیبا با نقاشی‏های دوره‏ی شاه عباسی
و کاشی‏کاری‏های معرق و دو سکوی سنگی و درب ورودی بزرگی است که توجه هر بیننده را به خود جلب می‏کند.
قیصریه‏ی اصفهان به صورت بازاری عریض و مرتفع و دارای دو طبقه و طول آن حدود 150 و عرض آن حدود 8 متر است.
قیصریه‏ی اصفهان را بازار چیت‏سازها نیز می‏نامند. در گذشته علاوه بر چیت، انواع پارچه‏های الوان و حریر در آن به فروش می‏رسید. در کشور ما معمولا قیصریه به معتبرترین و مجلل‏ترین بخش بازار اطلاق می‏شود یعنی جایی که در شأن قیصر روم (بیزانس) بوده است. در بعضی از قیصریه‏ها کالاهای گران‏قیمت به فروش می‏رسد و مشاغلی چون زرگری، نقره‏کاری، ملیله‏دوزی، ترمه‏بافی و ترمه‏فروشی و قلاب‏دوزی وجود داشته است. اکنون قیصریه‏ی اصفهان به مرکز فروش کالاهای صنایع دستی و توریستی تبدیل شده است؛ طبقات بالای آن را اغلب مراکز تولیدی تشکیل داده است. قیصریه‏ی اصفهان را باید یکی از زیباترین قیصریه بازارهای ایران دانست که هنوز کارکرد خود را همچنان ادامه می‏دهد.
قیصریه‏ی اصفهان دارای چهارسوق رفیعی است که در قسمت شرقی آن ضرابخانه‏ی معروف بازار و در غرب آن کاروان‏سرای شاه قرار دارد.

  • ۹۹/۱۰/۱۶
  • بازار اصفهان

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی