درباره خانه باغ عطایی
این خانه در روستای نوغاب درمیان و در استان خراسان جنوبی قرار دارد و تاریخی که برای آن بر می شمرند به اواخر حکومت قاجار و اوایل حکومت پهلوی بر می گردد. این خانه از معدود خانه های روستایی است که ساختار و معماری متفاوتی با دیگر بخش ها و خانه های روستائی دارد. این خانه در زمره خانه باغ های قرار دارد، بدین گونه که عمارتی در باغ ساخته شده است. این اثر تاریخی اهمیت خاصی که از حیث معماری و منطقه قرار گیری دارد در آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
معماری خانه باغ عطایی
همانطور که در بخش قبل گفته شد این خانه ترکیبی از باغ و خانه است و در معماری آن عناصر خانه های دوران قاجار به چشم می خورد. این خانه مانند بسیاری از خانه های هم عصر خویش از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده است، که هر بخش وظیفه ای مجزا را ایفا می کردند و از نوع خانه های با حیاط مرکزی است، که اتاق ها و بخش های مختلف خانه در دور تا دور آن قرار گرفته اند. در قسمت راست خانه اندرونی و در سمت چپ آن بیرونی قرار دارد.
یکی از عناصر معماری آن، که بسیار جلب توجه می کند، وجود دو ورودی در خانه است که در کنار هم قرار دارند ولی این دو ورودی هر کدام بازدید کنندگان را به بخشی از خانه هدایت می کنند. یکی از این سردرها، افراد را به سمت فضای اندرونی و دیگری به یک راهرو سوق می دهد که فضای بین اندرونی و بیرونی بنا را به نمایش می گذارد. پس از عبور از این قسمت ها به حیاط خانه می رسید که در آن چهار باغچه به صورت قرینه به چشم می آید. دور تا دور بنا نیز راهرو هایی به سمت فضا های متعدد و مختلف تعبیه شده است؛ در قسمت جنوب شرقی بنا می توان دو راهرو را دید که اولی به انباری و دیگری به یک اتاق با پوشش منحنی می رسند، در مجاورت آن دالانی قرار دارد که در انتهای آن سرویس بهداشتی (توالت) و راه پله پشت بام ساخته شده است. آشپزخانه را در قسمت غربی ساختمان ساخته اند که از دو فضای مرتبط به هم تشکیل شده است که قسمت اول برای پخت و پز و دیگری به عنوان انبار به کار می رفتند. در همین بخش و در سمت شمالی اتاق، یک فضایی، که در گذشته مانند فرهای امروزی از آن استفاده می شد و با پوشش منحنی دیده می شود که در زیر آن نیز محلی برای گرم کردن آن و روشن کردن آتش ایجاد کرده اند.
برای سفر به درمیان بهترین راه و روش اتوبوس است و برای خرید بلیط اتوبوس هم می شود از مستر بلیط استفاده کرد.
- ۹۹/۰۹/۱۰