درباره خانه مستوفی
این بنا، مربوط به دورهی قاجاریه و متعلق به یکی از مستوفی های آن دوره بوده است. خاندان مستوفی در آن دوران در شهر شوشتر از شهرت خاصی برخوردار بودند و از متملکان آن زمان به حساب می آمدند. معماری بنا منحصر به فرد است، حیاط بزرگی دارد و نیز دارای اتاق ها، ایوان ها، پنجره ها و... است که همه نشان دهندهی سبک معماری دورهی قاجار است. این بنا را می توان یکی از مهمترین خانه هایی دانست که از دوران قاجار به جای مانده است. صاحب این خانه محمدعلی مستوفی از تجار شوشتر بود و در سال 1378 به عنوان اثر ملی به ثبت رسید. دلیل ساخت این خانه در نزدیکی رود شطیط هم نمای دل نواز آن و هم آب و هوای مساعد بوده است.
معماری خانه مستوفی
این خانه مانند بسیاری از خانه های قدیمی در زمان قاجار دارای حیاط مرکزی است و کلیه اتاق های آن دور تا دور حیاط ساخته شده اند. چشم انداز این خانه رو به رودخانه شطیط و پل بند شادروان قرار دارد که می توان این را یکی از ویژگی های منحصر به فرد آن دانست.
این خانه همچون دیگر خانه های زمان قاجار با پیروی از معماری آن دوره ساخته شده و دارای اندرونی و بیرونی است. درب ورودی این خانه در قسمت جنوب غربی آن قرار دارد که پس از عبور از آن اولین قسمت خانه که مشاهده می کنید، هشتی است و در اندرونی قرار دارد که هنگام ورود به خانه با آن مواجه می شوید. هشتی خانه را برای دور نگهداشتن اهالی خانه از دید نامحرمان بود که بر اساس اعتقادات مردم در آن زمان شکل گرفته بود. قسمت بعدی که، با گذشت از راهروئی کم عرض که در دو طرف آن دو اتاق کوچک قرار دارد، با آن مواجه می شوید حیاط خانه است که از انواع حیاط های مرکزی شناخته می شود و اتاق ها در اطراف آن قرار گرفته اند. شاه نشین نیز در بخش اندرونی خانه قرار دارد که همانطور که از نامش پیداست برای پذیرایی از مهمانان استفاده می شده و بهترین قسمت خانه و امروزه به موزه تبدیل شده و قسمت اندرونی خانه امروزه به اداره میراث فرهنگی تعلق پیدا کرده است.
- ۹۹/۰۷/۲۸